Review

Les Misérables: De ware miserabelen zitten in de zaal **

Op het moment van schrijven hebben op YouTube ruim 115 miljoen mensen naar het eerste optreden van Susan Boyle in Britain's got talent gekeken. Ze zong I dreamed a dream, de grote ballad uit de openingsact van de musical Les Misérables, oorspronkelijk een lied van een gevallen vrouw die in de sloppen van Parijs haar eer heeft verloren omdat zij voor haar dochter moet zorgen - de droom ligt aan stukken.

Hugh Jackman als Jean Valjean en Anne Hathaway als Fantine Beeld
Hugh Jackman als Jean Valjean en Anne Hathaway als Fantine

In het post-Boyletijdperk werd I dreamed a dream een nummer waarmee in smartelijke uithalen het verlangen naar roem werd bezongen - een heel ander type droom. Hoe dan ook: wat een verschrikkelijk, onverdraaglijk nummer.

Mooi, dan weet u tenminste waar de recensent staat. En hij is nog nooit in het theater naar Les Misérables geweest. Musicalhater? Zeker niet. Zie West Side Story, Singin' in the rain, Moulin Rouge en andere musicalfilms. Genoten, zachtjes meegezongen zelfs.

Victor Hugo
Les Misérables, gebaseerd op een klassieke roman van Victor Hugo uit 1862, werd in 1980 een Franstalige musical met muziek van Claude-Michel Schönberg, maar pas door de bemoeienis van de Britse producent Cameron Mackintosh een internationale musicalhit, die waarschijnlijk tot het einde der tijden altijd wel ergens wordt uitgevoerd.

Voor de verfilming van regisseur Tom Hooper werd een sterrencast aangetrokken, waarbij de acteurs hun eigen rollen zingen, en aangezien Les Misérables in operastijl wordt gezongen, vraagt dat om dubbeltalenten. Het is niet altijd even aangenaam. Hugh Jackman speelt de hoofdrol van Jean Valjean, een man die aan het begin van de negentiende eeuw negentien jaar dwangarbeid heeft gehad voor het stelen van een brood. Zijn tegenhanger is politie-inspecteur Javert (Russell Crowe), uitgerust met de juiste onvermurwbare blik, maar voorzien van een heel beperkte zangstem. Valjean neemt een andere identiteit aan om een nieuw leven als burgemeester en fabriekseigenaar te kunnen opbouwen, maar Javert zal hem niet met rust laten en tot het bittere einde achtervolgen.

I dreamed a dream
I dreamed a dream is het grote nummer van Fantine, een arm meisje dat ontslagen wordt en om voor haar dochter te zorgen de prostitutie ingaat. De dochter die later zal worden opgevoed door Valjean en zal vallen voor een jonge revolutionair, enfin, daar zijn we nog lang niet.
Hooper heeft de nummers op de set opgenomen, zodat acteren en zingen geheel samenvallen. Anne Hathaway moet begrepen hebben dat dit haar moment was en ze stort zich dan ook op I dreamed a dream. Broodmager, letterlijk kaalgeknipt, snikzingt ze over haar verloren idealen in een indringende close-up, terwijl de tranen over haar holle wangen stromen. Alles aan deze scène schreeuwt: Oscar! Oscar!

In het lange tweede deel culmineert het miserabele lot van Fantine en haar tijdgenoten in een revolutionaire opstand in de straten van Parijs. Hooper, die internationaal doorbrak met het intieme The king's speech, is niet de man om de scènes op de barricades de juiste dynamiek te geven. En nee, het helpt niet om de hele tijd duikvluchten met die camera te nemen, van het stratenplan van Parijs naar de huig van een zingende acteur. Godzijdank dat Sacha Baron Cohen en Helena Bonham Carter, als een stel bedriegers, voor de broodnodige variatie zorgen.

Het begrip tranentrekker dekt niet de manier waarop in Les Misérables emoties worden opgeblazen, uitgewalst, doodgeknuppeld en om de nek gedragen. Zeker in de eindeloze tweede helft van de film zitten de werkelijk miserabelen in de zaal: de ene helft tot snot gereduceerd, de andere helft vol ongeloof dat de tijd kennelijk tot stilstand is gekomen.
I dreamed a dream: dat ik ooit weer in de frisse lucht mocht staan.

Bioscopen: Arena, City, De Munt, Tuschinski
Regie: Tom Hooper
Met: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden