Plus

Les Chevaliers Blancs is food for thought

Les Chevaliers Blancs beschrijft hoe kinderen bij elkaar worden gesprokkeld om aan de vraag van adoptieouders te voldoen. Een film gevuld met morele dilemma's en idealisme.

null Beeld Les chevaliers blancs
Beeld Les chevaliers blancs

In de zes films die de Waalse regisseur Joachim Lafosse tot nu toe maakte, is de weg naar de hel geplaveid met goede intenties. Personages doen iets met de beste bedoelingen, maar onderweg worden hun motieven minder nobel.

Zo krijgt in Élève Libre (2008) de huiswerkleraar die een leerling in huis neemt na een tijdje een ongezonde belangstelling voor de knul. In À Perdre la Raison (2012) loopt het in huis nemen door een arts van een jong stel uit op een gruwelijk familiedrama.

Arrestaties
In het op ware gebeurtenissen gebaseerde Les Chevaliers Blancs (De Blanke Ridders, de ironie zal niemand ontgaan) ontsporen hulpvaardigheid en idealisme in arrogantie en misbruik van vertrouwen. Lafosse liet zich inspireren door de arrestatie van Franse hulpverleners in 2007 in Tsjaad. Ze werden ervan beschuldigd ruim honderd kinderen in het land te hebben geronseld voor adoptie door Franse pleegouders.

De hulpverleners zouden kinderen hebben gekocht of onder valse voorwendselen hebben meegenomen. Zes hulpverleners werden tot acht jaar dwangarbeid veroordeeld. Na diplomatieke Franse druk kregen ze na drie maanden gratie.

Les Chevaliers Blancs laat helder zien hoe ontwikkelingsidealisme akelig kan ontsporen. Onder leiding van de stoïcijnse mannetjesputter Jacques (Vincent Lindon, altijd goed) wil de hulpgroep Move for Kids driehonderd weeskinderen uit een Afrikaans oorlogsgebied naar adoptieouders in Frankrijk brengen.

Moreel moeras
Mooi initiatief, maar als zoveel kinderen niet zijn te vinden, zet Jacques alles op alles om dat aantal toch bij elkaar te krijgen. Hij kan niet anders, vindt hij, omdat Franse adoptieouders al betaald hebben voor een Afrikaans kind. De stap naar het ronselen van kinderen is dan nog maar een kleine. Al snel maakt het niet meer uit of een kind wees is of ouders heeft.

Dat de hulpverleners in een moreel moeras belanden, zien sommigen van hen ook. Het leidt tot heftige discussies, die worden gefilmd door een meegereisde documentairemaker (Valerie Donzelli). Jacques gaat met zijn idealisme keihard over een grens, maar helemaal onbegrijpelijk handelt hij niet. "Als we maar één kind redden, is het de moeite waard," houdt hij de anderen voor. Onzin, of heeft hij een punt? Les Chevaliers Blancs is food for thought.

Les Chevaliers Blancs

Regie Joachim Lafosse
Met Vincent Lindon, Valerie Donzelli
Te zien in Cinecenter, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden