Review

Les amours imaginaires **

null Beeld

Regie: Xavier Dolan
Met: Xavier Dolan, Monia Chokri

Dat verliefdheid het verstand benevelt, wordt weer eens gedemonstreerd in Les amours imaginaires (Ingebeelde liefdes). Een jongen en een goede vriendin vallen voor dezelfde jongen, maar hebben niet in de gaten dat hun liefdesobject hen manipuleert.

De 21-jarige Canadees Xavier Dolan maakte twee jaar geleden een stormachtige entree in de internationale artcinema met J'ai tué ma mère, waarin een moeder en haar puberzoon bekvechten alsof ze in Who's afraid of Virginia Woolf? zijn beland. De film, waarin Dolan ook speelde, was heftig maar oppervlakkig. Vooral psychologisch schoot de film tekort: als mensen elkaar het graf in wensen, willen we graag weten waarom.

Ook met zijn tweede film Les amours imaginaires bewijst Dolan dat hij een vaardige, maar oppervlakkige stilist is. De film voert de begin twintigers Francis (Dolan) en Marie (Monia Chokri) op, die innige soulmates zijn.

Hun vriendschap komt onder zware druk te staan als ze op dezelfde jongen (Niels Schneider) vallen. De knul heet Nicolas, heeft een engelengezicht en is de coole new kid in town. Hij geniet er met volle teugen van dat om zijn liefde wordt gevochten.

Dat moeten we letterlijk nemen, want de jaloezie loopt zo hoog op dat Francis en Marie elkaar in de haren vliegen. Dat Nicolas er grijnzend bij staat te kijken, zegt veel over zijn cynische inborst. Het duurt lang voordat Francis en Marie door hebben dat ze hun hart verpand hebben aan een ingebeelde liefde.

Les amours imaginaires had een schrijnende film moeten zijn over de prijs van blinde verliefdheid, maar Dolan zoekt het in uiterlijk vertoon. Zijn hippe personages, die weggelopen lijken te zijn uit een modemagazine, wekken nooit de indruk dat er werkelijk iets op het spel staat.

Ja, ze kijken gekweld en blazen sierlijk sigarettenrook in de lucht - bij voorkeur in slow motion - maar ijskoud liefdesverdriet is hier ver weg. Verliefdheid is belangrijk, maar shoppen nog net iets belangrijker.

Onbedoeld gaat Les amours imaginaires over verveelde jongeren die verstrikt zitten in narcisme. Wie tragiek zoekt in deze film, kan het daar vinden. (JOS VAN DER BURG)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden