Review

Les adieux à la reine **

null Beeld

Regie: Benoît Jacquot
Met: Diane Kruger, Léa Seydoux, Virginie Ledoyen, Xavier Beauvois

Met de bestorming van de Bastille is 14 juli 1789 als startschot van de Franse Revolutie in steen gehouwen. Maar wie inzoomt op de grote geschiedenis ontdekt de verwarring en chaos van het alledaagse, zelfs voor en achter de
schermen op Versailles, waar Lodewijk XVI en Marie Antoinette hof hielden.

Les adieux à la reine van Benoît Jacquot speelt zich af van 14 tot en met 17 juli in het revolutiejaar en legt de groeiende chaos, angst en leedvermaak in de balzalen en de personeelsverblijven vast.

Het perspectief is dat van Sidonie Laborde (Léa Seydoux), de persoonlijke voorlezer van de koningin, waarmee we in elk geval soepel heen en weer kunnen bewegen tussen de beide werelden.

Al in het begin van de film wordt achter één van de gordijnen een dode rat gevonden, niet alleen verwijzend naar de bedenkelijke hygiëne in het paleis, maar ook een wat opzichtig symbool voor wat de monarchie te wachten staat.

Jacquot filmde op Versailles zelf, waarmee Les adieux à la reine onbetaalbare authenticiteit meekrijgt. Maar dat maakt het nog geen boeiende film.

Laborde is een wat vlak personage waarvan in het midden blijft of ze nu misbruik maakt van de wankele gemoedstoestand van de koningin of dat ze mogelijk verliefd op deze vrouw is.

Diane Kruger speelt Marie Antoinette als een vrouw op de rand van een zenuwinzinking die te midden van de omwenteling alleen maar aan haar juwelendoosje kan denken.

En dan is er nog hertogin Gabrielle de Polignac (Virginie Ledoyen), door Marie Antoinette begeerd. Zij krijgt echter weinig meer te doen dan pruilend rondschrijden in schitterende gewaden.

De drie vrouwelijke actrices hebben allemaal die onmiskenbare L'Oreal-look, wat prachtige plaatjes, maar vooral historische kitsch oplevert. (Mark Moorman)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden