Lerarentekort: Meer geld en gemak moeten leraar lokken

Amsterdam lanceert plannen om het lerarentekort aan te pakken. Vooral zijinstromers wordt het makkelijker gemaakt om alsnog het onderwijs in te gaan. Maar critici vinden het nog altijd niet voldoende.

Lorianne van Gelder
Met name de instroom van het aantal leraren en leerkrachten is een probleem Beeld ANP
Met name de instroom van het aantal leraren en leerkrachten is een probleemBeeld ANP

Nijpend, noemt D66-wethouder Onderwijs Simone Kukenheim het lerarentekort. Waar in 2020 de teller van de onvervulde Amsterdamse basisschoolvacatures al op 415 zal staan (van de 3600 leerkrachten in totaal), is dat aantal - als er niets wordt gedaan - in 2025 waarschijnlijk verdubbeld.

Dat betekent dat 24.000 kinderen zonder juf of meester kunnen komen te zitten. In dat jaar hebben middelbare scholen (waar nu 4700 leraren werken) in de stad 95 vacatures. Ook het mbo heeft geen goede vooruitzichten.

De vergrijzing, veel jonge leraren die afhaken en hogere eisen aan vooral de pabo-opleiding, waardoor minder studenten zich aanmelden, zijn de oorzaak van het groeiende lerarentekort.

Met name de instroom van het aantal leraren en leerkrachten is dus een probleem. Het aantal aanmeldingen voor de pabo daalde sinds 2012 met 17,5 procent. Ook zijinstroom - waarbij je na een andere carrière het onderwijs in gaat - is vrij onbekend en ook niet zo simpel. Soms draaien basisscholen op voor de duizenden euro's die moeten worden uitgegeven aan een onderzoek of een leraar wel geschikt is.

Klassen naar huis gestuurd
Tot nu bestaan er bij de gemeente al initiatieven om meer mannen voor de klas te krijgen (Mokum Meestert), academici te laten proeven aan lesgeven voor het vmbo of leraar-voor-een-dagprojecten. Schoolbesturen werken aan een betere begeleiding van startende leraren en aantrekkelijkere contracten.

Vooralsnog zetten die maatregelen geen zoden aan de dijk: vooral in het basisonderwijs, waar nu 170 vacatures zijn, worden regelmatig klassen samengevoegd of soms naar huis gestuurd omdat een leerkracht ziek is of uitvalt.

Nu wordt er voor bestaande leerkrachten gekeken of er geld bij kan komen voor een extra reiskostenvergoeding: betaalbare woningen in de stad zijn steeds moeilijker te krijgen, dus wonen veel Amsterdamse leerkrachten buiten de stad en reizen ze naar hun werk. Veel van hen leggen toe op parkeren of ov-kosten.

De gemeente wil ook onderzoeken of er extra parkeervergunningen kunnen worden toegekend. Voor de maatregelen wordt jaarlijks 775.000 euro beschikbaar gesteld. Thijs
Roovers, een van de mensen achter actiegroep PO in actie, hekelde de gemeente onlangs nog voor het feit dat er nauwelijks parkeervergunningen zijn voor leraren.

Ook de PvdA is nog niet tevreden. PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman vindt de oplossingen nog weinig creatief en niet praktisch genoeg. "Hoe moeilijk is het om te zeggen: elke school krijgt vier parkeervergunningen?"

830

Als niets wordt gedaan, heeft de stad in 2025 een tekort van 830 basisschooldocenten, waardoor 24.000 kinderen zonder juf of meester kunnen komen te zitten.

Ga toch alsjeblieft het onderwijs in

- Wie het onderwijs in wil en al een andere studie deed, kan vanaf volgend jaar een crash course doen als check of hij of zij geschikt is voor het onderwijs.

- Er komt een wervingscampagne voor leraren en een centraal aanmeldpunt voor zijinstromers, mensen die na een andere carrière het onderwijs in willen. En er komt een tegemoetkoming voor misgelopen salaris.

- Reiskosten worden ruimhartiger vergoed (nu is het maximaal 78 euro per maand) en aan parkeervergunningen wordt gewerkt.

- Ook wordt onderzoek gedaan naar betaalbare huisvesting.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden