Plus

'Lerarentekort in Amsterdam komt echt door de woningmarkt'

Amsterdam heeft een lerarentekort en de krappe woningmarkt wordt gezien als medeveroorzaker. Twee leerkrachten reageren.

Lorianne van Gelder
Marco de Leeuw: 'Studiegenoten zoeken al een baan buiten de stad' Beeld Rink Hof
Marco de Leeuw: 'Studiegenoten zoeken al een baan buiten de stad'Beeld Rink Hof

Marco de Leeuw (22), sinds dit jaar leerkracht op basisschool de Polsstok in Zuidoost, kan geen woning in Amsterdam vinden en woont noodgedwongen bij zijn ouders in Halfweg.

"Tijdens mijn studententijd heb ik overwogen naar Amsterdam te verhuizen, maar toen was het al moeilijk om een kamer te vinden. Bij gebrek aan beter woon ik nu ook, terwijl ik al werk, bij mijn ouders in Halfweg. "

"De eerste maanden ging ik met het ov naar Zuidoost, waardoor ik 50 tot 60 minuten aan het reizen was en meer dan 100 euro per maand kwijt was aan reiskosten. Ik heb toen maar een auto aan­geschaft, anders werd het te vermoeiend."

"Ik ben een startende leerkracht en kan geen hypotheek krijgen. Omdat het hier zo lastig is, heb ik al overwogen richting Halfweg of Haarlem een baan te vinden, maar het idee van de universitaire pabo aan de UvA die ik heb gedaan is om leerkracht in Amsterdam te worden."

"Toch zijn veel van mijn studiegenoten buiten Amsterdam een baan aan het zoeken en dat is niet omdat ze het te heftig vinden om in Amsterdam les te geven. Het komt echt door de woningmarkt."

"Ik kom uit een dorpje en vond het ook wel een shock qua normen en waarden en omgangsvormen in Zuidoost, maar het is een heel leuke school en ik heb het naar mijn zin. Ik denk dat wel zou helpen als er meer betaalbare woningen komen voor leraren. Het is al super moeilijk om vervangers te vinden, we merken veel van het lerarentekort."

"Op school ben ik de enige man die fulltime voor de klas staat - mannelijke leerkrachten zijn zeldzaam. Ik denk dat het er ook mee te maken heeft dat je zo moeilijk een huis vindt, terwijl je er juist alles aan moet doen om iedereen voor het onderwijs te behouden."

Karlijn van Zanten: 'Ik moest een bed delen met een vriendin' Beeld Rink Hof
Karlijn van Zanten: 'Ik moest een bed delen met een vriendin'Beeld Rink Hof

Karlijn van Zanten (31), sinds twee jaar leerkracht in de bovenbouw van Montessorischool Steigereiland, zocht maanden een woning in de stad en vond alleen een gedeeld appartement.

"Ik woonde in Gorinchem in een groot appartement, maar kreeg daar geen vast contract. In Amsterdam zijn er geen woningen maar wel banen, in Gorinchem zijn er huizen zat, maar is er niet genoeg werk."

"Voordat ik naar Amsterdam kwam, dacht ik nog: hoe moeilijk kan het zijn? Ik kan maximaal 1000 euro betalen en wilde een zelfstandige woning binnen de Ring. Maar al gauw kwam ik erachter dat ik mijn eisen stevig moest bijstellen. Uiteindelijk vond ik niets om op tijd aan mijn baan te beginnen. Ik heb toen de eerste paar maanden een bed met een vriendin moeten delen. Gelukkig is ze stewardess en was ze veel weg."

"Uiteindelijk heb ik met heel veel moeite een woning gevonden die ik deel met iemand anders. Maar ik woon op mijn 31ste dus wel weer als een student. Kopen is zonder vast contract en in mijn eentje geen optie."

"Ik weet zeker dat goede leerkrachten uit andere plaatsen voor Amsterdam zouden kiezen als er betaalbare woningen zijn. Oud-collega's zeggen dat ook tegen me: banen genoeg hier. De populatie schrikt niet af, het gebrek aan goede huizen is veel ingewikkelder."

"Andersom zie ik huidige collega's vertrekken uit Amsterdam. Met een gezin is het helemaal lastig een huis te vinden en forenzen breekt je op. Een collega gaat nu in haar woonplaats in de Beemster werken. Zo raak je goede leerkrachten voor de stad kwijt."

Lees ook: Leraar mag met speciale status weer hopen op huis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden