Leraren staken: basisscholen in de stad weer dicht

De vierde staking in het Amsterdamse basisonderwijs brengt woensdag duizenden leerkrachten op de been, onder andere voor een demonstratieve optocht van de Stopera naar de Dam.

Aybala Carlak en Lorianne van Gelder
null Beeld ANP
Beeld ANP

Tegelijk met de staking loopt de Op is Op-actie, een campagne van de Amsterdamse schoolbesturen om specifiek aandacht te vragen voor het lerarentekort.

In Amsterdam is het lerarentekort nog groter dan in de rest van het land.

Op dit moment hebben de scholen 159 vacatures voor onderwijzend personeel en zijn de invalpools leeg.

De afgelopen week stuurden zeker vijftien scholen klassen naar huis, werden klassen verdeeld en werd iemand anders dan de reguliere juf of meester voor de klas gezet.

Precies een maand geleden staakten onderwijzers in Groningen, Friesland en Drenthe. De aanvankelijke angst van actiegroep PO in Actie dat er na vier stakingen minder animo zou zijn, lijkt ongegrond. Nog altijd steunen zowel werkgevers als vakbonden de actie in het kader van PO front.

Ook in de rest van Noord-Holland en in Utrecht en Flevoland gaan de meeste scholen dicht. Om kinderen op te vangen hebben sportverenigingen en kinderdagverblijven in veel buurten hun diensten aangeboden.

Te veel opgepot
De stakende leraren willen 1,4 miljard euro voor het gelijktrekken van basisschoolsalarissen aan die in het voortgezet onderwijs (900 miljoen) en voor het verlagen van de werkdruk (500 miljoen).

De door het kabinet toegezegde 270 miljoen voor salarisverhoging en 430 miljoen voor werkdrukverlaging vinden ze niet voldoende. Bovendien komt dat geld pas in de komende jaren vrij. Minister van onderwijs, Arie Slob (CU), vindt op zijn beurt dat schoolbesturen te veel geld oppotten.

In navolging van de website lerarentekortisnu.nl - waarin per dag geregistreerd en bekeken kan worden hoeveel klassen in het basisonderwijs op die dag geen leraar hebben - is vorige week ook lerarengevraagdisnu.nl gelanceerd waar te zien is waar vacatures zijn.

Dovemansoren
Sommige ouders hebben inmiddels genoeg van de stakingen. Zijn hebben zich verenigd in Ouders in Actie en roepen de overheid op het onderwijs, te verbeteren en de leraren te stoppen met staken.

Het lijkt vooralsnog een oproep aan dovemansoren: PO in Actie wil doorgaan met acties tot Prinsjesdag.

Ook het wetenschappelijk onderwijs maakt zich onder de noemer #woinactie op voor acties, net als het voortgezet onderwijs (#voinactie) en het middelbaar beroepsonderwijs (#mboinactie).

Lees ook: Basisschoolstaking? Dit kun je met de kinderen gaan doen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden