Leraren op de Dam: 'Onderwijs in het slop, Arie zet je bril eens op'

Tientallen basisschoolleraren zijn dinsdag samengekomen op de Dam in Amsterdam om aandacht te vragen voor de lage salarissen en de hoge werkdruk in het basisonderwijs.

ANP/Het Parool
null Beeld Rosa Boland
Beeld Rosa Boland

"Het onderwijs raakt in het slop, Arie zet je bril eens op," is een van de leuzen die werd geroepen door de aanwezige leraren, voor de grote spar op de Dam.

"We staan hier wel leuk te doen, maar eigenlijk zijn we hartstikke boos. Het liefst willen we gewoon lesgeven," vertelt schoolleider Liny Demandt (62).

Al veertig jaar draait ze mee in het onderwijs. Het lerarentekort is inmiddels duidelijk voelbaar bij haar op school. "Ik ben al twee maanden bezig een vervanger te vinden, maar ik heb nog steeds niemand gevonden," vertelt ze. "In januari heb ik dus een groep zonder leerkracht."

1,4 miljard
De actie is onderdeel van de landelijke staking van dinsdag. Anders dan bij de eerdere stakingen zijn er dit keer geen grote manifestaties in Nederland.

De ontevreden leerkrachten, onder leiding van actiegroep 'PO in actie', willen 1,4 miljard euro extra om de salarissen te verhogen en de werkdruk te verlagen. Daarbij vinden de leraren het oneerlijk dat hun collega's in het voortgezet onderwijs meer verdienen.

De basisschoolleraren hebben al gedreigd met nieuwe acties, als niet aan hun eisen wordt voldaan.

Lees ook: Weer opvang regelen door staking: 'Hoop dat dit de laatste keer is'

null Beeld Rosa Boland
Beeld Rosa Boland
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden