'Leraren geven Dekker veeg uit de pan'

Het lerarencollectief PO in Actie eist in een open brief excuses van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs.

ANP
Dekker liet zaterdag weten niet aan de salariseisen tegemoet te kunnen komen gedurende de formatieperiode. Beeld anp
Dekker liet zaterdag weten niet aan de salariseisen tegemoet te kunnen komen gedurende de formatieperiode.Beeld anp

De bewindsman heeft volgens de actiegroep 120.000 leraren geschoffeerd en moet zijn woorden terugnemen. Daarna moet hij de problemen waarmee het basisonderwijs kampt erkennen en door de sector aangedragen oplossingen aanvaarden: meer salaris, minder werkdruk.

PO in Actie verwijst in de zaterdag door het AD afgedrukte brief naar uitlatingen van Dekker over de zwaarte van het lerarenberoep afgelopen week in een Kamerdebat over problemen in het onderwijs. "Uw minachting en miskenning van het primair onderwijs zijn schokkend en weerbarstig," aldus de schrijvers.

Als er geen excuses, een rectificatie van de uitspraken, erkenning van de problemen en erkenning van de aangedragen oplossing komen, zeggen de leraren het vertrouwen in de staatssecretaris op. "De ramp die het lerarentekort met zich mee zal brengen is groter dan u en uw positie.''

Circa 40.000 leraren hebben zich aangesloten bij het collectief PO in Actie voor betere arbeidsomstandigheden en beter onderwijs. Thijs Roovers, leraar op de Leonardo da Vincischool in Oud-West, is een van de leiders van de actiegroep.

Dekker liet zaterdag weten niet aan de salariseisen tegemoet te kunnen komen gedurende de formatieperiode. "Ik begrijp heel goed dat vakbonden en actiegroepen in deze formatieperiode strijden voor meer salaris. Ik herken me echter niet in het inktzwarte beeld dat zij schetsen van het onderwijs. Natuurlijk zie ook ik de uitdagingen waar het onderwijs voor staat. Werkdruk, lerarentekort en kansenongelijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat leraren, schoolleiders en overheid deze uitdagingen samen het hoofd kunnen bieden.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden