Leraren achter PO in Actie beginnen nieuwe beroepsvereniging

De Amsterdamse leraar Thijs Roovers en zijn collega Jan van de Ven, die bekend werden door lerarenactiegroep PO in Actie, hebben een nieuwe beroepsvereniging voor leraren opgericht. Het Lerarencollectief wil de leraren weer zeggenschap geven over hun vak.

Docent Thijs Roovers heeft met collega Jan van de Ven een nieuwe beroepsvereniging voor leraren opgericht.Beeld Mats Van Soolingen

Roovers en Van de Ven vinden dat docenten zelf nauwelijks worden betrokken bij ontwikkelingen in het onderwijs. “Het lerarenregister, passend onderwijs, de curriculumherziening, de eindtoets en schooladviezen,” somt Roovers op. “Het wordt allemaal over het onderwijs uitgegooid. Wij denken dan: had ons erbij betrokken.”

Bij de eerste poging om het lespakket te herzien, Onderwijs2032, werd geen enkele leerkracht betrokken en dat liep uit op een mislukking. De nieuwe poging, curriculum.nu, betrekt wel leraren bij de plannen. Maar dat is volgens Roovers niet genoeg. “Het gaat om 150 docenten op een beroepsgroep van 250.000. We moeten echt af van het idee dat er voor de vorm een docent bij zit.”

Het Lerarencollectief wil uiteindelijk ‘tienduizenden leraren’ vertegenwoordigen. Die achterban moet vooral bereikt worden via sociale media. “Dan kunnen wij collega’s snel informeren, hun mening vragen en dan piketpaaltjes slaan.”

Roovers is docent op de Leonardo Da Vincischool en heeft samen met Van de Van lang de kar van PO in Actie getrokken. Tijdens die periode viel het hen ‘enorm op’ dat leraren ontbraken aan tal van overlegtafels. Het Lerarencollectief moet leraren volgens Van de Ven omvormen ‘van speelbal naar speler’. Roovers noemt de verdeling van het geld om de werkdruk te verminderen als voorbeeld. Daarbij mogen scholen en leraren zelf beslissen hoe dat geld uitgegeven wordt. “Als leraren meer mogen beslissen, zie je dat dat goed gaat.”

Inspraak

Toch hebben zij er niet voor gekozen om hun ‘oude’ actiegroep weer van stal te halen. “PO in Actie had twee doelen: de werkdruk verminderen en een eerlijk salaris. Daar hebben we al mooie stappen in gezet en ik denk dat de salariskloof tussen basisschooldocenten en leraren op middelbare scholen er in het volgende kabinet definitief aan zal gaan. Maar nu willen we inspraak en daar past een andere naam bij.” 

Wel hoopt Roovers dat PO in Actie en het Lerarencollectief ‘op termijn’ samen kunnen gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden