Leraar gaat er 3,5 procent op vooruit in 2014

Leraren gaan er volgend jaar gemiddeld 3 tot 3,5 procent op vooruit in koopkracht. Dat zei Helen van den Berg van vakbond CNV Onderwijs donderdag bij de presentatie van het Nationaal Onderwijsakkoord.

Redactie
Een docent van de Prinses Marijkeschool met de opgaven van de Cito-toets. Beeld ANP
Een docent van de Prinses Marijkeschool met de opgaven van de Cito-toets.Beeld ANP

'Dat is een substantiële verbetering van de portemonnee van de docent na jaren op de nullijn', zei ze. De verbetering komt deels door het akkoord, maar ook door andere afspraken die het kabinet heeft gemaakt.

Zo scheelt het een docent komend jaar netto 2 procent, doordat die minder pensioenpremie hoeft te betalen. Daarnaast wordt een deel van de loonsverhoging van 2015 in 2014 uitgekeerd, wat ook 1 procent oplevert. 'De laatste 0,5 procent is te danken aan de extra middelen die het ministerie vrijspeelt', legt Van den Berg uit.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is blij dat leraren er volgend jaar op vooruit gaan. 'Als je alles bij elkaar optelt, betekent dit voor leraren echt iets moois.'

Urennorm naar 1000 uur
In het Nationaal Onderwijsakkoord is verder afgesproken dat de urennorm van 1040 uur in het middelbaar onderwijs wordt verlaagd naar 1000 uur, gemeten over de hele schoolloopbaan. Het examenjaar is van deze norm uitgezonderd. Het doel is om tijd vrij te maken voor maatwerk aan leerlingen en om de werkdruk te verlichten.

De vereniging van middelbare scholen, de VO-Raad, is 'ontzettend opgelucht' dat er vanaf volgend schooljaar geen 1040 uur meer hoeft te worden lesgegeven. 'Dat geeft veel ruimte voor scholen om leerlingen de aandacht te kunnen geven die ze nodig hebben', aldus voorzitter Sjoerd Slagter.

Alleen al om de afspraken over de urennorm, die een eind maken aan ruim 7 jaar gesteggel, is het Onderwijsakkoord de moeite waard, volgens Slagter. 'Het is natuurlijk ook fijn dat met al de extra middelen de bezuinigingen van de afgelopen tijd net zijn gecompenseerd. Dat is ook al heel wat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden