Leraar basisschool straks universitair geschoold

UTRECHT - Universiteit Utrecht begint in september een opleiding voor mensen die als meester of juf aan de slag willen op een basisschool. Het is een vierjarige bacheloropleiding, die de universiteit heeft opgezet in samenwerking met Hogeschool Utrecht.''We willen met deze opleiding het niveau van leraren in het basisonderwijs stimuleren'', zei een woordvoerder van Universiteit Utrecht vrijdag. Leraren in groep 1 tot en met 8 hebben nu doorgaans maximaal een opleiding op hbo-niveau gevolgd.

De nieuwe studie combineert onderwijskunde met lesbevoegdheid voor het basisonderwijs. ''Door de combinatie van een universitaire studie en een hbo-opleiding verwerven studenten zowel wetenschappelijke als praktische kennis'', aldus de initiatiefnemers. ''De afgestudeerden zijn volwaardige leraren voor het basisonderwijs, maar in vergelijking met hun pabo-collega's beschikken ze over extra theoretische, onderzoeksmatige en academische kennis en vaardigheden.''

De universiteit en de hogeschool spreken van een voor Nederland unieke opleiding. Studenten die slagen, krijgen twee bachelordiploma's. De twee studies zijn met elkaar vervlochten, waardoor in de praktijk sprake is van een programma. Mensen met een vwo-diploma en pabo-studenten met een propedeuse komen in aanmerking voor toelating. Zij moeten dan nog wel een toelatingstest doen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden