PlusColumn

Léon Bergsma is een 'valse trage': sneller dan je denkt

David EndtBeeld Wolff

Dat Henk Spaan en ik niet zelden dezelfde wedstrijden bezoeken, heeft zo zijn nadelen. Vorige week gaf Spaan een prachtig rapportcijfer aan de centrale verdediger van Jong Ajax.

Naar aanleiding van dezelfde wedstrijd, Jong Ajax-Almere City, had ik dezelfde speler bovenaan mijn onderwerpenlijst voor de vrijdagcolumn staan. Dat hij al voor het voetlicht was gebracht, stopte mijn pen en gelukkig bood de Klassieker voldoende inspiratie. Maar het bleef kriebelen.

Tien dagen na Spaan moet het er toch uit, ook omdat de voetballer Bergsma mij al jaren na aan het hart ligt. Vanuit mijn kantoorraampje op De Toekomst zag ik hem tussen al die sprankelende talentjes.

Léon bezat niet de cosmetische aantrekkingskracht die veel van zijn elftalgenootjes kenmerkten. Zijn wat stokkerige loop viel op tussen de elegante dravers en stijlvolle dribbelaars. Léon was verdediger en deed dat ambitieus en geconcentreerd, met vlag en wimpel lekker simpel. Toen al.

In die juniorenjaren kwam hij, in de functie van ballenjongen bij het eerste, wel eens naar mijn bankje achter het doel om mij de groeten van zijn vader te doen. Leuk joch.

Met plezier volgde ik hem op afstand. En ik hoorde de stemmen wel die hem afserveerden, die Léon te traag en te statisch, te weinig 'Ajaxspeler' noemden. Zurigheid vanuit de gemakzuchtige Mokumse reflex tot afschrijven.

Maar het was geen toeval dat hij niet afhaakte. Op het fundament van functionele techniek en intelligentie wordt Bergsma alsmaar beter. Zoals tegen Almere City: indribbelen en secuur passen, tegenstander insluiten en gevangen nemen, één keer raken wanneer het kan, rigoureus handelen wanneer het moet.

Hij wordt zelden verrast, want Léon is een 'valse trage': hij is sneller dan je denkt.

Met iets zurigs in zijn stem vroeg een tribunebuurman: "Zou die Bergsma het eerste kunnen halen?"

De vraag stellen is hem beant­woorden.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns. Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden