Plus

Leo Beukeboom (1943-2017) beheerste het oude ambacht van het letterschilderen

Wereldberoemd binnen de letterwereld en in De Pijp. Leonardus Petrus Beukeboom ofwel 'Leo Letter' was een van de weinigen die het ambacht van het letterschilderen beheersten.

Jelle de Ru
Leo Beukeboom aan het werk met zijn karakteristieke krulletters op een Amsterdams café Beeld Tom Grijzenhout
Leo Beukeboom aan het werk met zijn karakteristieke krulletters op een Amsterdams caféBeeld Tom Grijzenhout

Beukeboom was bekend om zijn krulletters op de ramen van de bruine cafés in De Pijp, de Jordaan, de Dapperbuurt en de Zeedijk. Op duizenden caféramen en reclame-borden bracht hij de naam met de hand in sierlijke letters aan. Overal in de stad en ook in het buitenland; de meeste opdrachten deed hij voor Heineken. Zijn werk is nu nog op ongeveer 150 plekken in Amsterdam te zien.

In 2005 vroeg de Argentijnse ontwerper Ramiro Espinoza zich af wie dat kenmerkende krullende handschrift op de ruiten had geschilderd. In 2015 kwam zijn boek De Amsterdamse krulletter uit. Een onderzoek dat naar Beukeboom wees: "De verhalen van Leo brachten mij naar het oude Amsterdam. Hij praatte heel erg graag over zijn vak. De letters van ­Café Het Molenpad zijn prachtig en hangen bij mij thuis."

Kindervriend
Emily Perez (35), nichtje van Leo, ook uit De Pijp: "Als kind ging ik op mijn fietsje door Amsterdam en kwam ik hem regelmatig tegen terwijl hij aan het werk was. Ik ging dan naast hem zitten, hij kon uren bezig zijn, maar hij was een echte kindervriend. Ik mocht eten en drinken wat ik wilde. Op mijn 21ste ben ik langs al zijn werken gefietst en heb ik ze gefotografeerd. Hij liet dat plakboek altijd aan iedereen zien."

Leo Beukeboom kwam uit een gezin van tien en heeft bijna zijn hele leven in De Pijp gewoond. Hij had zijn vaste stamkroegen en rondje over de Albert Cuypmarkt.

Einzelgänger
Beukeboom was een einzelgänger. Hij had geen vrouw of kinderen. In 2002 kreeg hij een beroerte en kon hij zijn ambacht niet goed meer uitoefenen. Hij moest zich verplaatsen per scootmobiel. Zijn sociale leven viel weg.

De moeder van Perez, Hanneke Beukeboom (66), de jongste zus van Leo: "Hij kwam moeilijker uit zijn woorden, maar hij was er in zijn koppie nog wel bij. Zijn goede vrienden zijn hem trouw gebleven en kwamen nog altijd langs. Iedereen dacht dat hij nog wel beter zou worden. Het was zo'n sterke beer. De haringman vroeg laatst nog wanneer Leo kwam. 'Want niemand schildert zo goed als hij'."

Zondag 3 december overleed ­Beukeboom aan een longontsteking in het OLVG. Hij is vanmiddag ter aarde besteld op begraafplaats ­Buitenveldert.

Cafés met zijn werk

Volgens Espinoza zijn dit de belangrijkste adressen om werk van Beukeboom te bewonderen

- Café De Schaapskooi, Eerste Sweelinckstraat 12
- Café Biljart Chris Scholten, Van Woustraat 104
- Café De Nieuwe Lelie, Nieuwe Leliestraat 83

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden