Lening voor Stubnitz uit broedplaatsbudget

Foto www.stubnitz.com Beeld
Foto www.stubnitz.com

AMSTERDAM - De lening voor feestboot Stubnitz, 50.000 euro, van de gemeente Amsterdam wordt betaald uit het budget voor broedplaatsen - normaliter bedoeld voor ateliers van Amsterdamse kunstenaars. De VVD en het CDA zijn boos.

De Stubnitz is dit weekend vanaf de NDSM-werf vertrokken naar Kopenhagen. Volgens wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) wil de gemeente de boot volgend jaar graag terughebben in Amsterdam vanwege het bijzondere subculturele programma.

Voorwaarde voor uitbetaling van het geld is dat de Stubnitz een goed veiligheidsplan voor 2010 overlegt. In september werd de vergunning voor het geven van feesten nog ingetrokken vanwege drugsgebruik.

Volgens Jaap Schoufour van Bureau Broedplaatsen heeft de Stubnitz het geld nodig om oude schuldeisers en achterstallig loon van personeel te betalen. Om de tocht naar Kopenhagen te betalen, heeft het oude Oostduitse vissersschip volgens Schoufour geld geleend van een bevriende organisatie.

Schoufour verwacht dat de Stubnitz in Kopenhagen voldoende geld kan verdienen om de gemeentelijke lening in 2010 af te betalen.

Oppositiepartijen VVD en CDA zijn verbolgen over deze lening. ''Het is merkwaardig dat een buitenlands project, een vertrokken boot, dit geld kan lenen,'' zegt Frans Beishuizen van de VVD.

Het CDA vindt dat het aan de Stubnitz zelf te wijten is dat de vergunning is ingetrokken. Lex van Drooge noemt het merkwaardig dat de gemeente haar best doet alles zo goed mogelijk te regelen voor de boot, en zou vanmiddag hierover vragen stellen aan burgemeester Cohen.¿ (ROSANNE KROPMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden