Lemmens Groep: Belegger wordt aandeelhouder

AMSTERDAM - Mensen die via de Lemmens Groep geld hebben gestoken in een vastgoedproject in het Duitse Erfurt, moeten hun obligaties omzetten in aandelen. Een faillissement kan zo voorlopig worden afgewend. De Lemmens Groep is één van de grootste aanbieders in Nederland van obligatiebeleggingen in Duits commercieel vastgoed. In zes jaar haalde het Amsterdamse bedrijf van Jos Lemmens hiervoor bij 1500 beleggers 118 miljoen euro op.

De kredietcrisis heeft Lemmens in grote problemen gebracht. Obligatiehouders worden al geruime tijd niet meer uitbetaald. Uiterlijk eind deze maand zouden de rentebetalingen weer hervat worden, beloofde Lemmens eerder, maar in plaats daarvan heeft hij er nu voor gekozen de obligaties om te zetten in aandelen. Beleggers in het Erfurtproject ontvangen voor elke obligatie van 15.000 euro een certificaat ter waarde van dat bedrag.

Het converteren van de obligaties naar aandelen was één van de voorwaarden van de Duitse bank die het fonds met 8,27 miljoen euro herfinanciert. De looptijd van de lening is 25 jaar. Voor de beleggers verandert er volgens Lemmens niets, behalve dat zij indirect mede-eigenaar worden van het onroerend goed.

Het plan heeft al tot felle protesten geleid van Bartels Advocaten, een kantoor dat zich opwerpt als belangenbehartiger van gedupeerde vastgoedbeleggers. Volgens Bartels is de constructie onrechtmatig.

Lemmens wil ook het noodlijdende fonds Euroveste Rheinfelden nieuw leven inblazen. ''Het duurt allemaal langer dan ik had gehoopt,'' zegt Lemmens. ''Niet alleen zijn banken terughoudend door de crisis, het is vooral de negatieve publiciteit met onheuse suggesties door vastgoedadvocaat Bartels waardoor financiers aarzelen.''

Hij spreekt de berichten van Bartels tegen dat het faillissement van Euroveste Rheinfelden al is aangevraagd. De vastgoedadvocaat bewijst beleggers geen dienst met zijn aantijgingen, zegt Lemmens: ''Het enige wat zij ermee voor elkaar krijgen, is dat herfinanciering onmogelijk wordt. En dan is iedereen zijn geld kwijt.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden