Lekker potje zweten in Noord

Liefhebbers van sauna's kunnen dit weekeinde terecht op het Saunafestival op het NDSM-terrein. Mobiel relaxen in tenten, caravans, bouwketen, hottubs en nog zo wat.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

De rook van kampvuren waait je tegemoet wanneer je richting café Noorderlicht loopt op het NDSM-terrein. Achter een rieten schutting staat een verzameling bouwketen, caravans en een auto- tje; het zijn allemaal sauna's.

Welkom op het Saunafestival dat dit jaar voor de derde keer plaatsvindt.

Midden op het terrein staan drie grote hottubs. Twee zijn gemaakt van hout. De derde was ooit de onderkant van een varkensvoersilo. Het lijkt de mensen in de tub niet te deren. Hij zit vol, net als de twee andere.

Puur natuur
Sommige mensen hebben een zwembroek of bikini aan, anderen tonen zich puur natuur. De leeftijd van de bezoekers varieert sterk - van twintigers met dreadlocks tot een bebaarde zestiger in een groene soepjurk.

Achteraan op het terrein staan twee zweethutten. Voor de hutten, eigenlijk tenten, liggen basaltstenen in een kampvuur. Een man met slechts een kleedje om zijn middel staat met een riek klaar om de gloeiendhete stenen de hut in te dragen.

Het betreft een ritueel dat afgekeken is van de indianen, legt Sander Jaakke, één van de festivalorganisatoren, uit. Deelnemers gaan tweeënhalf uur in de hut zitten zweten om zo tot diepe inzichten te komen.

Circus
Jaakke zag ooit een mobiele sauna op het Oerolfestival en besloot er toen zelf één te maken. Al snel kwam hij in contact met andere mensen die ook een mobiele sauna hadden gebouwd en ontstond het idee van een rondtrekkende saunakaravaan. 'Zoals vroeger het circus,' zegt Jaakke.

Op het festivalterrein zit ook een barbier en er is een massagetent. Verder zijn er optredens van singer-songwriters, yogasessies en is er een tarotkaartlezer. Er zijn ook optredens van dichters en verhalenvertellers, sommige zelfs in de sauna. Verhalen en sauna's zijn volgens Jaakke een goede combinatie. 'Als mensen ontspannen, staan ze veel meer open voor dat soort dingen.'

Voor de zweethutten staat de rode sauna van het krakersbolwerk Bajesdorp uit Zuidoost. Een bordje waarschuwt gebruikers voor splinters en hars.

Er hangt een hippiesfeer op het terrein. Alleen Jasper Helmer, eigenaar van Noorderlicht, is ontstemd. Hij heeft net van de Dienst Handhaving van stadsdeel Noord te horen gekregen dat de muziek vanavond niet versterkt mag, hoewel dat eerder geen probleem was. Jaakke slaat hem lachend op zijn rug. 'Misschien moet je even de sauna in.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden