PlusSchilderkunst

Lekker abstract: zo liep Messi in het duel met Oranje

Raymond Cuijpers gebruikt looplijnen van voetballers voor zijn composities. Dat ziet er abstract uit, maar biedt tegelijkertijd een overzicht van de speelpatronen van de grootmeesters.

Messi, Nederland-Argentinië, 2014. Beeld Raymond Cuijpers
Messi, Nederland-Argentinië, 2014.Beeld Raymond Cuijpers

Galerie Van Zijll Langhout heeft maar een kleine ruimte, maar toch is het de locatie van een overzichtstentoonstelling. Er is werk te zien van Raymond Cuijpers (1973) van de jaren negentig tot nu. Cuijpers maakte een flitsende start in de kunstwereld met schilderijen en tekeningen waarin kunst en voetbal samen­komen.

Cuijpers had een korte carrière als profvoetballer bij Roda JC achter de rug, terwijl hij tegelijkertijd aan de kunstacademie in Maastricht studeerde. Na een enkelblessure koost hij definitief voor de kunst.

Bij Van Zijll Langhout is een aantal vroege, realistische werken op papier te zien met dribbelende voetballers – onder anderen Marco van Basten in zijn AC Milantijd – maar de meeste werken zijn abstract.

In deze tekeningen en schilderijen noteert Cuijpers de looplijnen van voetballers tijdens een wedstrijd. Het gaat om momenten waarop de bewuste speler aan de bal is. De verschillende kleuren geven de verschillende speelhelften aan. Soms noteerde Cuijpers zowel de dribbels als passes, plus de plekken waar spelers een gele kaart kregen. De lijnen vormen abstracte composities, maar je kunt er dus wel degelijk dingen aan aflezen.

Schijnbewegingen

Zo is het verleidelijk om het ‘handschrift’ van bepaalde voetballers te zoeken in de grafische lijnen. Blijft de bewuste speler lang aan de bal en volgen zijn lijntjes ingewikkelde patronen die duiden op schijnbewegingen en uitgekapte tegenstanders? Dat lijkt in elk geval bij Zinedine Zidane een terugkerend patroon.

Een confrontatie tussen Zidane en Jari Litmanen (Juventus-Ajax in 1997) levert prachtige lange gebogen lijnen op, maar ook scherp, venijnig gekriebel. Hier zien we het gecompliceerde spel van twee grootmeesters.

Rechterflank

Naast de werken in de galerieruimte hangt ook de keuken vol met tekeningen en schilderijen. Zelfs op de wc hangt werk van Cuijpers en daarin volgt hij Lionel Messi tijdens de wedstrijd Nederland-Argentinië in 2014.

Messi speelde destijds als spelmaker en aan de lijnen in Cuijpers’ tekening is te zien dat hij zich veel op de rechterflank begaf. Cuijpers heeft ook de recente wedstrijden van de Oranjevrouwen op het WK in Frankrijk in kaart gebracht.

Een beetje raadselachtig zijn bladen waarop maar één of twee lijntjes met viltstift zijn genoteerd. Had Patrick Kluivert daar zijn dag niet? Het blijkt echter te gaan om een notatie van de samenvatting, niet om de hele wedstrijd.

Looplijnen

Raymond Cuypers
Waar Van Zijll Langhout, Brouwersgracht 161
Te zien t/m 27/7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden