Update

Lekken in bouwput Vijzelgracht gestopt

Rond 19.00 uur woensdagavond moesten circa twintig bewoners hun huis uit. Onder hen waren gezinnen met kinderen. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Rond 19.00 uur woensdagavond moesten circa twintig bewoners hun huis uit. Onder hen waren gezinnen met kinderen. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - Het lekken van water in een bouwput aan de Vijzelgracht in Amsterdam is gestopt. De naastgelegen panden lijken dan ook niet meer te verzakken. Het gat in een diepwand van de nieuwe metroverbinding Noord-Zuidlijn is nog wel open, maakte de gemeente donderdagochtend bekend.

Circa twintig bewoners van in totaal zes gebouwen moesten woensdagavond hun huizen uit omdat die begonnen te verzakken. Nadat in de wand een lek was onstaan, stroomde het grondwater naar binnen. Daardoor daalde het niveau van het grondwater onder de gebouwen. Die begonnen vervolgens te verzakken.

Volgens de gemeente wisten de aannemer en het projectbureau Noord-Zuidlijn het lekken rond half zeven woensdagochtend te stoppen, nadat medewerkers daar de hele nacht aan hadden gewerkt. Zij proberen het gat nu te dichten met zand en kunsthars. Onduidelijk is nog wat de precieze oorzaak van het lek was. De werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn liggen stil.

Het bouwen was dinsdag juist weer van start gegaan nadat het enkele maanden had stilgelegen. In juni waren namelijk ook al vier andere panden in de Vijzelgracht verzakt. Ook toen was de oorzaak een gat in een damwand. Twee van de vier gezinnen die toen hun huis uitmoesten, verblijven nog steeds elders.

Wethouder Tjeerd Herrema (Noord-Zuidlijn) liet weten de gebeurtenissen ''een vreselijke nachtmerrie'' te vinden. ''Dit had niet mogen gebeuren.'' De bewoners die hun huis uit moesten, hebben de nacht op kosten van de gemeente in een hotel doorgebracht.

Toen Herrema woensdagavond laat een kijkje ging nemen op de Vijzelgracht, moest hij enkele furieuze bewoners te woord staan. Zij waren onder meer woedend omdat het volgens hen uren duurde voordat iemand van de gemeente zich liet zien.

Ook stelden zij dat het monitoringsysteem dat verzakkingen moet opmerken, niet goed werkte. Dat was tijdens het vorige incident ook al het geval. De gemeente heeft het toen aangepast, maar volgens de bewoners faalde het opnieuw.

Enkele mensen die hun huis uit moesten, zeiden dat hun deuren niet meer sloten en dat er flinke scheuren in de muren ontstonden. Een bewoner had het over een meterslange scheur van een paar centimeter breed. Een ander zei dat er stukken uit zijn plafond naar beneden vielen. (ANP)

Rond 19.00 uur woensdagavond moesten circa twintig bewoners hun huis uit. Onder hen waren gezinnen met kinderen. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Rond 19.00 uur woensdagavond moesten circa twintig bewoners hun huis uit. Onder hen waren gezinnen met kinderen. Foto ANP/Evert Elzinga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden