Plus

Lek uit dossier Holleeder bevat alleen onschadelijke snippers

'Ongehoord'. 'Schadelijk'. De formele reactie van justitie op het uitlekken van deeltjes van het strafdossier tegen Willem Holleeder was dit weekeinde zoals de reactie in kwesties omtrent hem vaker is.

Paul Vugts
Holleeder vertelt in de uitgelekte stukken over vrienden of kennissen toch wat details Beeld anp
Holleeder vertelt in de uitgelekte stukken over vrienden of kennissen toch wat detailsBeeld anp

Moord en brand schreeuwen, want men zou maar denken dat De Staat de hand heeft gehad in Het Lek - hoewel de informatie vanzelfsprekend uit vele bronnen kan komen. Medeverdachten, getuigen, advocaten: we noemen wat. Verzocht werd om een onderzoek.

Voor de vorm, want uit zo'n onderzoek komt zelden iets - al is de brenger van het nieuws in dit geval zo onverstandig geweest de dossierstukken in te scannen en online te zetten, waardoor aantekeningen van een derde en mogelijke markeringen door justitie zichtbaar zijn en naar 'het lek' kunnen leiden.

Op zijn website Vlinderscrime.nl plaatste ex-crimineel Martin Kok zondag allerlei stukken waaronder delen van verhoren van Holleeder ten overstaan van de onderzoeksrechter. Interessant, zeker.

Geen verrassing
Geheime informatie die van overheidswege niet naar buiten zou mogen komen, zovele maanden, jaren, voor de behandeling van de grote strafzaak tegen de beruchte crimineel die onder veel meer wordt verdacht van zes moorden in de Amsterdamse onderwereld. Toch is die ophef onzin.

Inhoudelijk verrast de nu geopenbaarde informatie geen ingewijde, laat staan de getuigen die in het proces tegen Holleeder nog moeten worden verhoord. Niettemin: die getuigen zijn vanzelfsprekend degenen over wie de verontruste rechercheurs onzeker zijn ('zij spreken niet vrijuit!').

In de nu zo omstreden, openbaar gemaakte stukken staan de beetjes die Holleeder wil zeggen over zijn criminele entourage of rivalen (weinig wezenlijks), en flarden van wat zijn zussen en ex aan kwalijke kwalificaties te melden hebben (dat zijn er nog heel veel meer). Het zijn snippers uit een dossier.

Proces
In elk strafproces van vergelijkbare omvang komen vroegtijdig stukken of stukjes van het dossier naar buiten: de ene keer relevanter dan de andere.

Op het uiteindelijke proces heeft dat geen invloed zolang geen hoge ambtenaar zich bewust en openlijk met de kwestie bemoeit. Holleeder kreeg in zijn eerdere grote afpersingszaak niet de gevorderde tien maar negen jaar cel, maar dát was omdat een recherchechef zich voortijdig in een tijdschrift over diens gepaste straf had uitgelaten.

Niet vanwege uitgelekte stukjes van zijn dossier.

undefined

Aardige jongens
Holleeder vertelt over vrienden of kennissen toch wat details. Zo zegt hij de crimineel Danny K. te kennen uit het voormalige clubhuis van de Amsterdamse Hells Angels aan de Wenckebachweg in Oost, waar die 'gewoon een beetje zat te pokeren'. 'Een aardige jongen' met wie hij ook wel eens ergens heeft gegeten, maar met wie hij geen 'zakelijke contacten' onderhield.

De tot levenslang veroordeelde Jesse R. , die volgens justitie in opdracht van Holleeder liquidaties heeft uitgevoerd, is hij ook 'weleens tegengekomen in het uitgaansleven'. Hij vond het een aardige jongen.

Kroongetuige Peter la Serpe, die met Jesse R. de opdracht voor de moord op Kees Houtman van Holleeder zegt te hebben aangenomen, zegt Holleeder maar één keer te hebben gezien, toen die een auto voor Jesse R. moest huren. Meer niet.

Zakelijk
Zijn gewezen compagnon Dino Soerel had hij leren kennen in het staartje van zijn celstraf voor de Heinekenontvoering. Ook hem kwam hij tegen in cafés of The Bulldog en ze zagen elkaar toevallig op straat. Soerel ging mee hardlopen in de tijd dat Holleeder veel optrok met vastgoedmagnaat Willem Endstra.

De vorig jaar in Zaandam geliquideerde Lucas Boom sprak hij voor zijn laatste arrestatie veel vaker. Via Boom investeerde Holleeder in de drugshandel - kennelijk opnieuw brekend met het principe vriendschap en zaken gescheiden houden. Zo liet hij zijn zus Sonja geld naar restaurant 't Kalfje (Klein Kalfje) aan de Amstel brengen, dat zijn andere zus Astrid voor hem bewaarde op een geheime bergplaats. Dat geld gaf hij dan aan Boom.

Zo komen vele namen langs. De beruchte 'Joego'-leider Sreten Jocic zegt Holleeder maar één keer te hebben gezien. Holleeder bevestigt nog eens zijn vriendschap met de Joegoslavische crimineel Maruf 'Paja' M.: 'gewoon een vriend'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden