Leidt vertrek van Van Dijkhuizen tot nieuwe machtsstrijd bij ABN Amro?

Dreigt er opnieuw een strijd om de macht bij ABN Amro? De bank moet op zoek naar een nieuwe topman, nu Kees van Dijkhuizen april volgend jaar opstapt.

Bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen van ABN AMRO  tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering in het hoofdkantoor van de bank Beeld ANP/Robin Utrecht
Bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen van ABN AMRO tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering in het hoofdkantoor van de bankBeeld ANP/Robin Utrecht

Van Dijkhuizen (63) liet al langer doorschemeren dat hij het vanwege zijn leeftijd bij één ronde als topman zou houden. Na sterke geruchten bevestigde ABN zondag dat de topman inderdaad na afloop van zijn benoemingsperiode vertrekt.

De bank is al op zoek naar een opvolger, zowel binnen als buiten het bedrijf. Die mededeling is opvallend omdat voorafgaand aan de benoeming van Van Dijkhuizen in 2016 een felle machtsstrijd ontstond, zowel binnen ABN als in de politiek.

Het toenmalige kabinet gaf de voorkeur aan de benoeming van iemand van buitenaf als opvolger van Gerrit Zalm, ook vanwege de angst voor gedoe met bonussen door bankiers.

Verdeeldheid

De bank wilde juist iemand uit eigen gelederen. Maar ook intern was er verdeeldheid. Zo zou toenmalig president-commissaris Olga Zoutendijk zelf oren hebben gehad naar de topfunctie, of anders een vertrouweling willen benoemen.

De top van het bedrijf gaf de voorkeur aan Van Dijkhuizen. Dat gaf de doorslag. Zoutendijk hield vervolgens de eer aan zichzelf en vertrok februari vorig jaar.

Daarmee was machtsstrijd nog niet ten einde. Tot tweemaal toe werden zowel Van Dijkhuizen als de opvolger van Zoutendijk, Tom de Swaan, in brandbrieven van anonieme topmanagers gehekeld vanwege hun vermeende gebrek aan leiderschap. Hoe groot het verzet werkelijk was, is altijd onduidelijk gebleven.

Voor de hand liggende kandidaten voor de topzetel zijn er niet. Tijdens en na de machtsgreep stapten een aantal kroonprinsen en -prinsessen bij ABN op. Chris Vogelzang, die bij de bank opstapte nadat hij bij de hoofdzetel misgreep, werkt inmiddels voor de Danske Bank.

Oud-politicus Joop Wijn, die de voorkeur had van het kabinet en al bij ABN werkte, stapte tijdens de machtsstrijd op en is nu actief bij betaalbedrijf Adyen. Caroline Princen is net begonnen bij energiebedrijf Nuts groep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden