Leidseplein is in 2020 helemaal klaar

Het Leidseplein gaat volledig op de schop. Het gebied rond het uitgaansplein is volgens planning in 2020 niet alleen taxi- en autovrij, maar ook groener dan in eerdere plannen. Tot het zover is, zullen grote werkzaamheden echter het beeld van het uitgaansplein bepalen.

Impressie van het vernieuwde Leidseplein. Beeld Gemeente Amsterdam
Impressie van het vernieuwde Leidseplein.Beeld Gemeente Amsterdam

Gemeente en stadsdeel Centrum hebben er in hun definitieve ontwerp voor gekozen het bouwwerk in fases uit te voeren. De vernieuwing zal een grote impact hebben, verwachten zij. 'Het streven is om de overlast voor bewoners, ondernemers en gebruikers zo veel mogelijk te beperken,' zegt projectdirecteur Gijs Mol.

De werkzaamheden zijn in tweeën geknipt, zegt Mol. 'We doen eerst de westelijke kant, en als het daar klaar is, de oostelijke zijde. Alles kan doorgaan, horecazaken zullen niet hoeven sluiten, maar dat iedereen er last van gaat ondervinden, is zeker.'

Ondergrondse fietsenstalling
Met name de bouw van de ondergrondse fietsenstalling, waar ruimte zal zijn voor tweeduizend fietsen, heeft veel voeten in aarde. De verwachting is dat in 2017 wordt begonnen met graven op het Kleine-Gartmanplantsoen.

De werkzaamheden starten in 2015 met de vernieuwing van de Leidsebrug. Trams kunnen, met uitzondering van een beperkt aantal weken, tijdens het werk over de brug blijven rijden. Voor voetgangers en fietsers wordt tijdelijk een extra brug aangelegd. De kosten van het project bedragen in totaal zestig miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden