Leidsebuurt ziet proppers liever vandaag dan morgen vertrekken

De politie wil een einde maken aan het agressief werven van klanten voor restaurants rond het Leidseplein, het proppen. 'Ze jagen hier de hele straat leeg', aldus een buurtbewoner over de proppers.

Een propper in de Korte Leidsedwarsstraat Beeld Amaury Miller

In de proppersrechthoek, de parallel lopende Korte en Lange Leidsedwarsstraat, tussen Leidsestraat en Leidsekruisstraat, worden toeristen vaak een eindje achterna gezeten door met menu's zwaaiende jongens, die elkaar en groepjes toeristen de pas proberen af te snijden en niet zelden aan jassen gaan hangen.

In een brief aan horecaondernemers rond het Leidseplein meldde de politie dat ze agenten in burgers gaat inzetten en hogere boetes gaat uitdelen. Proppen mag niet volgens de APV, de Algemene Plaatselijke verordening, die meldt dat het niet toegestaan is om op de openbare weg klanten te werven, of het nu voor de rondvaart, een restaurant of een prostitutiebedrijf is.

Nog niet veel indruk
Probleem is dat overtreding van de APV niet met strenge sancties komt; één van de voornemens van de politie is het onderzoeken of het proppen niet als een economisch delict kan worden bekeken, waar hogere boetes bij komen kijken.

Wie een zaterdag rondloopt rond het Leidseplein, kan constateren dat de brief van de politie nog niet veel indruk heeft gemaakt. Al vroeg in de middag staan voor de meeste restaurants in de rechthoek mannen die uitnodigende gebaren maken, vragen beantwoorden, maar naarmate de dag vordert ook steeds vaker de weg op stappen om even mee te lopen met dwalende groepjes.

Alleen maar nette mensen?
Tony Alex staat op het terras van het Italiaanse restaurant Sette Bello in de Korte Leidsedwarsstraat. Hij is 23 jaar geleden uit Egypte gekomen en woont bovendien al achttien jaar om de hoek in de Leidsekruisstraat: hij kent de buurt als geen ander. Nee, natuurlijk is hij geen propper, maar hij ziet wel dat het hier de laatste jaren uit de hand aan het lopen is. 'Vroeger had je hier nette mensen, maar hoe ze er tegenwoordig bijlopen!'

Wat hem betreft is het vanaf 2010 uit de hand gelopen toen er aantal nieuwe pachters in de buurt verscheen. Hij wijst de straat in in de richting van tex-mexrestaurant Chicano's, waar zich inderdaad de meest enthousiaste proppers bevinden. 'Ze jagen hier de hele straat leeg.'

Strengere maatregelen
Indonesisch restaurant Bojo zit al 45 jaar in de Lange Leidsedwarsstraat, klassiek adres voor de middernachtelijke saté. Glenn de Wit van Bojo moet nog maar zien of de aangekondigde maatregelen gaan helpen tegen het proppen. 'Wij staan nooit buiten, mensen vinden ons zo ook wel. Maar je merkt aan je Nederlandse klanten dat ze het steeds lastiger vinden om hier te komen. De proppers zijn toch een soort obstakels waar je voorbij moet. Je wordt overal naar binnen getrokken.'

Maar of de strengere maatregel gaat helpen? Dat heeft hij wel vaker gehoord. Twee jaar geleden werd er verscherpt cameratoezicht aangekondigd. Het handhaven, dat schort eraan.

Robert Domhof, straatmanager en secretaris van de Belangenvereniging Horeca Leidsebuurt, noemt het agressieve proppen onderdeel van 'de verloedering' van de buurt. 'Het geeft ook onderling strijd. En dan bedoel ik letterlijk: vechtpartijen tussen verschillende zaken. Misschien moet de politie eens controleren of die proppers legaal in Nederland zijn. We zien ze liever vandaag dan morgen vertrekken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden