Leidsebuurt voert zwarte lijst voor lastpakken in

Veroorzakers van ernstige overlast of geweld op en rond het Leidseplein kan een 'collectieve horecaontzegging' worden opgelegd. 

De Leidsebuurt is het eerste uitgaansgebied in Amsterdam waar zo'n verbod wordt ingesteld. Beeld Charlotte Odijk
De Leidsebuurt is het eerste uitgaansgebied in Amsterdam waar zo'n verbod wordt ingesteld.Beeld Charlotte Odijk

Zij kunnen dan worden geweerd uit alle 46 horecazaken en culturele instellingen rond het uitgaansplein - waaronder behalve de feestkroegen ook de Melkweg, Paradiso en de Stadsschouwburg.

De maatregel is op 1 januari in stilte ingevoerd, inmiddels staat één klant die zich ernstig had misdragen, op de zwarte lijst.

Het kan gaan om misdragingen variërend van agressie of vernieling tot drugshandel, wapenbezit en zware mishandeling. Het kan ook gaan om een optelsom, als een klant al voor het derde weekend vervelend is. Het horecaverbod wordt opgelegd voor een periode variërend tussen drie maanden en vijf jaar.

De zwarte lijst is een initiatief van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland in samenwerking met de politie. In overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens is een protocol opgesteld waaraan de uitbaters zich moeten houden. Zo kan een collectieve horecaontzegging alleen worden opgelegd na misdragingen waarbij de politie is ingeschakeld.

De foto en naam van de overlastgever worden op een afgeschermd gedeelte van de site erzijnregels.nl/amsterdam geplaatst, waarop alleen de betrokken horeca-ondernemers kunnen inloggen. De Leidsebuurt is het eerste uitgaansgebied in Amsterdam waar zo'n verbod wordt ingesteld. Rotterdam, Utrecht en enkele middelgrote steden hebben het al jaren.

Naar een ruim voldoende
"We willen met de veiligheid en het gevoel van veiligheid rond het Leidseplein van een voldoende naar een ruim voldoende," zegt bestuurslid Arjan de Waard van de Amsterdamse tak van Koninklijke Horeca Nederland. Hij is zelf uitbater van Café Mokum en Café De Waard aan het Leidseplein. "We hopen dat het verbod vooral preventief werkt. Dat een potentiële overlastgever denkt: 'O, wacht even, het is hier toch wel een heel leuk plein waar ik terug hoop te komen'."

Via het openbare gedeelte van de website kan degene die een verbod opgelegd heeft gekregen, binnen veertien dagen een bezwaarschrift indienen. Een klachtencommissie zal dan beoordelen of de klager terecht op de zwarte lijst is gezet. De horecaondernemers zullen de zwarte lijst blijven bespreken in hun maandelijkse overleg met de politie.

De ondernemers hopen met hun intensieve samenwerking het plein extra aantrekkelijk te maken als de grootscheepse herprofilering straks af is. Nu geeft die verbouwing ernstige overlast. Op het plein wordt, net zoals op het Rembrandtplein, zogeheten calamiteitenverlichting geplaatst. Straatlantaarns kunnen extra fel schijnen bij incidenten en aan het einde van de uitgaansnachten, rond 5 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden