Leiders NTC maken plaats als Libië 'is bevrijd'

Leiders van het overgangsbewind in Libië hebben vandaag een nieuw kabinet gepresenteerd. Als heel Libië is bevrijd zullen het hoofd van de Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdul-Jalil, en de facto premier Mahmoud Jibril plaatsmaken voor een nieuwe regering. 'Wij hebben een gelofte ondertekend dat wij op geen enkele manier aan een nieuwe regering deelnemen', zei Abdul-Jalil op een persconferentie met Jibril in het voormalige rebellenbolwerk Benghazi.

AP/Redactie
Mustafa Abdul-Jalil, hoofd van de Nationale Overgangsraad. Beeld epa
Mustafa Abdul-Jalil, hoofd van de Nationale Overgangsraad.Beeld epa

Revolutionaire strijdkrachten leveren op twee fronten en verspreide plekken diep in het zuiden van het land nog slag met aanhangers van de verjaagde kolonel Muammar Kaddafi. Maar volgens Abdul-Jalil zal Libië bevrijd zijn als Kaddafi's geboortestad Sirte is ingenomen, omdat dan de grenzen kunnen worden beveiligd. Abdul-Jalil beloofde binnen een maand na de bevrijding een nieuwe overgangsregering te benoemen.

De Nationale Overgangsraad wil acht maanden na het einde van de gevechten in Libië verkiezingen organiseren. Met de verklaring dat de overwinning een feit zal zijn als Sirte is ingenomen, geeft de raad impliciet toe dat het felle verzet in de stad Bani Walid nog geruime tijd zal aanhouden. Maar omdat Bani Walid geheel door land omsloten is, levert dat geen gevaar op voor de grenzen van Libië, zei Abdul-Jalil.

Weinig verrassingen
De samenstelling van het nieuwe kabinet bevat weinig verrassingen. Jibril behoudt zijn positie maar wordt tevens minister van buitenlandse zaken, in plaats van Ali al-Issawi. Ali al-Tarhouni blijft waarnemend minister van oliezaken totdat de Nationale Oliemaatschappij zo ver is om de zaken over te nemen. Er is ook een nieuwe minister die zich zal bekommeren om gewonde of nabestaanden van gesneuvelde strijders, Abdel-Rahman al-Keissah. Hamza Abu Fas vervangt sjeik Salem al-Sheiki als minister voor religieuze zaken.

De NAVO heeft de nieuwe machthebbers in Libië op het hart gedrukt de door het regime van Kaddafi achtergelaten wapenvoorraden veilig te stellen. Naar verluidt zijn na de instorting van het leger van Kaddafi duizenden SAM-7 luchtdoelraketten verdwenen. De Verenigde Staten en andere westerse landen willen dat er zo min mogelijk van deze wapens in omloop zijn om te voorkomen dat ze in handen van terroristen vallen. De kleine, makkelijk te verbergen SAM-7's stellen volgens huidige maatstaven militair weinig voor, maar kunnen gevaar opleveren voor verkeersvliegtuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden