Update

Leider Sharia4Belgium zaterdag naar Amsterdam, PVV stelt Kamervragen

Fouad 'Abu Imran' Belkacem, de man achter de radicale beweging Sharia4Belgium, is uitgenodigd om zaterdag te komen spreken op de Global Shariah Conference in Amsterdam. De gemeente Amsterdam heeft laten weten om samen met de politie 'de vinger aan de pols te houden'.

Simone Lautenbach
Volgers van Sharia4Belgium verlaten de rechtbank in Antwerpen waar Abu Imran in januari twee jaar gevangenisstraf kreeg opgelegd. Beeld AFP
Volgers van Sharia4Belgium verlaten de rechtbank in Antwerpen waar Abu Imran in januari twee jaar gevangenisstraf kreeg opgelegd.Beeld AFP

Waar de conferentie precies wordt gehouden is (nog) niet bekend. De gemeente kan geen contact krijgen met de Nederlandse tak van de beweging Sharia4Holland, zo vertelt een woordvoerder vandaag in De Telegraaf. De gemeente wil echter graag een beeld krijgen van wat ze kunnen verwachten en of er problemen kunnen ontstaan met de openbare orde. Een conferentie kan namelijk niet bij voorbaat verboden worden.

De PVV van Geert Wilders heeft laten weten Kamervragen te gaan stellen aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel). De partij wil van de ministers opheldering over de locatie en het tijdstip van de bijeenkomst. Ook vraagt de PVV zich af of de politici bereid zijn om Abu Imran de toegang tot ons land te ontzeggen.

Oproep tot haat en geweld
Abu Imran werd eerder dit jaar veroordeeld tot twee jaar cel wegens het oproepen tot haat en geweld tegen niet-moslims. Hij is echter nog niet aangehouden en moet zijn straf dus nog uitzitten.

Debat in De Balie
Sharia4Belgium zorgt in Nederland en in Amsterdam regelmatig voor ophef. Zo verstoorden ze in december vorig jaar een debat in De Balie over de liberale islam. Ook demonstreerden ze op Bevrijdingsdag voor de vrijlating van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden