Leider Nusra Front maant tot eenheid 'omdat anders winst verloren gaat'

De leider van het extremistische Nusra Front heeft de Syrische rebellen opgeroepen hun onderlinge strijd te staken, omdat anders de winst die in de afgelopen maanden op de Syrische regeringsstrijdkrachten is geboekt verloren dreigt te gaan.
De boodschap van Abu Mohammed al-Golani onderstreept de ernst van de gevechten tussen een bonte verzameling van Syrische rebellengroepen en de met Al-Qaeda verbonden Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL).

Een rebel in Aleppo vecht tegen leden van het de aan al-Qaeda gelieerde militanten van ISIS. Beeld afp
Een rebel in Aleppo vecht tegen leden van het de aan al-Qaeda gelieerde militanten van ISIS.Beeld afp

'De buitenlanders en aanhangers zullen de tol betalen als dit jihadistische strijdtoneel verloren gaat', zei Al-Golani in een geluidsopname op een website van militanten. 'Het regime zal zichzelf nieuw leven inblazen, nadat het bijna was verdwenen. Het Westen en de sjiieten zullen een plek vinden om zich in deze strijd te mengen.'

Ergste onderlinge gevechten
De gevechten braken vrijdag uit nadat de extremisten volgens bewoners een populaire arts in Aleppo hadden gemarteld en vermoord. Van de noordelijke provincie Aleppo heeft de strijd zich inmiddels verspreid naar Idlib en de oostelijke provincie Raqqa. Het zijn de ergste onderlinge gevechten tussen de opstandelingen sinds het begin van de opstand tegen president Bashar Assad in maart 2011.

De strijd tegen de radicale extremisten voegt een nieuwe laag van complexiteit toe aan het conflict in Syrië, minder dan drie weken voor de opening van een geplande internationale vredesconferentie.

Het Nusra Front en de ISIL zijn ideologisch sterk aan elkaar verwant; het zijn allebei extremistische islamitische groepen die trouw zijn aan Al-Qaeda. Maar het Nusra Front wordt door Syriërs gedomineerd en wil in de eerste plaats Assad omverwerpen, waar ISIL zich de inrichting van een islamitische staat ten doel stelt.

Wrevel
Sinds maart heeft ISIL zich dieper genesteld in gebieden die door andere opstandelingen werden beheerst. De spanningen liepen langzaam op, doordat de extremisten buitenlandse journalisten, Syrische activisten, rivaliserende rebellen en anderen die kritiek hadden op hun optreden gevangenzetten. De wrevel groeide ook doordat de leiding van ISIL niet Syrisch, maar grotendeels buitenlands is.

'Het foute beleid dat ISIL voerde heeft een grote rol gespeeld in het ontstaan van dit conflict', zegt Al-Golani. Geprobeerd wordt een raad te vormen die een eind moet maken aan de gevechten.

Vermoord
De verhevigde strijd belooft weinig goeds voor tientallen Syriërs en buitenlanders die in handen zijn van ISIL. Syrische activisten meldden dinsdag dat vier collega's die door de extremisten in de noordelijke stad Aleppo gevangen werden gehouden zijn vermoord. De vier werden maandag omgebracht tijdens gevechten rond een oogkliniek die een bolwerk was van ISIL.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn ook drie Syriërs die maanden geleden in de oostelijke stad Kafar Zeita door extremisten gevangen waren genomen gedood. Andere Syriërs die aan de extremisten in Idlib waren ontsnapt, verklaarden dat twee andere gevangenen waren onthoofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden