Leider Hongkong treedt niet af maar wil wel overleg

De belangrijkste bestuurder van Hongkong, Leung Chun-ying, treedt niet af. Hij wil praten met vertegenwoordigers van de duizenden demonstranten die sinds afgelopen wekeinde tegen zijn bewind actievoeren. Hij zei dat even voordat een ultimatum afliep dat de demonstranten hadden gesteld.

redactie
Demonstranten voor een van de regeringsgebouwen in Hongkong. Beeld getty
Demonstranten voor een van de regeringsgebouwen in Hongkong.Beeld getty

Carry Lam, een andere bestuurder, zal namens hem het overleg voeren. In elk geval een deel van de demonstranten heeft het aanbod voor overleg aangenomen. Het gaat om de studentenvereniging die een belangrijk deel van de actievoerders lijkt te vertegenwoordigen. De organisatie riep tegelijkertijd op de protesten voort te zetten.

De demonstranten eisen nog steeds het aftreden van de 'bewindvoerder'. Hij kreeg eerder de tijd tot donderdag middernacht plaatselijke tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) om te vertrekken. De demonstranten dreigden met een bestorming van regeringsgebouwen als Leung Chun-ying niet zou opstappen. Zij hadden al twee regeringsgebouwen, waaronder het bureau van Leung, omsingeld. De politie heeft hen gewaarschuwd het politiekordon rond de twee gebouwen niet te doorbreken.

De demonstranten eisen dat zij in 2017 de nieuwe regeringsleider in de vroegere Britse kroonkolonie vrij mogen kiezen, zonder tussenkomst van de regering in Peking. Het Chinese Nationale Volkscongres besloot ruim een maand geleden echter dat de inwoners van de stad weliswaar hun hoogste bestuurder mogen kiezen, maar dat de regering in Peking met de kandidaten moet instemmen. Leung werd in 2012 nog gekozen door een 1200 leden tellende commissie, die Peking had samengesteld.

De demonstranten eisen het vertrek van de belangrijkste bestuurder van Hongkong, Leung Chun-ying. Beeld EPA
De demonstranten eisen het vertrek van de belangrijkste bestuurder van Hongkong, Leung Chun-ying.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden