Update

Leider Amsterdamse afdeling No Surrender vermoord

De leider van de Amsterdamse afdeling van motorclub No Surrender, Brian Dalfour, is vermoord. Hij is een van de twee mannen wier lichamen donderdag zwaar toegetakeld zijn gevonden in een vakantiehuisje bij het Brabantse Hooge Zwaluwe.

Paul Vugts
Leden van No Surrender op de Wallen. Beeld Amaury Miller
Leden van No Surrender op de Wallen.Beeld Amaury Miller

De motorclub meldt zijn dood op Facebook. Waarschijnlijk zijn hij en de andere man al op woensdag doodgeschoten.

Dat de Amsterdamse Surinamer Brian Dalfour (47) 'captain' was geworden van de Amsterdamse tak van de zeer snel gegroeide, omstreden motorclub, was opmerkelijk. Hij was een beroepscrimineel die veel contact had met andere bekende criminelen. Hij trok in het verleden bijvoorbeeld veel op met de op 22 mei 2014 geliquideerde Gwenette Martha. Ook was hij geregeld aangehouden met andere beroepscriminelen. Hij werd voor verscheidene geweldsmisdrijven gearresteerd en onder meer veroordeeld voor doodslag tijdens een ripdeal (drugsdiefstal) in de jaren negentig. Tot dit voorjaar zat hij nog in de cel voor het bezit van meerdere vuurwapens op 30 augustus 2014 en de heling van een gestolen auto.

Aanvankelijk had het Openbaar Ministerie hem ook aangeklaagd voor het voorbereiden van een geweldsmisdrijf met die wapens, maar die verdenking kon de aanklager niet hardmaken. Wat zich in het vakantiehuis in Hooge Zwaluwe heeft afgespeeld, is nog onduidelijk.

Behalve de twee doden onder wie Dalfour, vielen bij hetzelfde incident waarschijnlijk nog twee gewonden, die de politie inmiddels officieel als verdachten heeft aangemerkt van betrokkenheid bij de zaak. Het gaat om een 39-jarige Belg die woensdag rond 11.40 uur door onbekenden gewond was achtergelaten bij een ziekenhuis in Oosterhout, met een steek- of schotwond en een 46-jarige man zonder vaste verblijfplaats in Nederland die rond het middaguur met schotwonden was gevonden op straat, in de Merodelaan in Breda.

Onderzoek
Een team van 25 rechercheurs doet een grootschalig onderzoek waarin vandaag onder meer meerdere woningen zijn doorzocht. Een bruine Jeep Renegade waarin mogelijk betrokkenen naar de plek van de schietpartij waren gekomen, is later gevonden in Made.

Zijn laatste strafadvocaat, Peter Hermens, die Dalfour sinds het voorjaar bijstond, zegt niet het idee te hebben gehad dat hij zich grote zorgen maakte om zijn veiligheid.

No Surrender is pas enkele jaren geleden opgericht door Klaas Otto - voorheen een spil in het rivaliserende Satudarah. De Amsterdamse afdeling werd aanvankelijk geleid door Big Willem van Boxtel. Die was eerder in oneer afgezet als 'president' van de toen machtige Amsterdamse Hells Angels, maar kreeg bij No Surrender eerherstel. Van Boxtel is inmiddels naar Zuid-Spanje verkast. Hij reageert gelaten op het nieuws over Dalfours dood. 'Een tragisch verlies van een goed mens. Hij had een donker verleden, maar hij had zijn draai gevonden bij No Surrender.'

Op de Facebookpagina van No Surrender stromen de condoleances binnen. Volgens de website vlinderscrime.nl was Dalfour ook actief in Suriname, waar hij betrokken zou zijn geweest bij het opzetten van de Surinaamse tak van de motorclub. Dalfour vloog volgens de website geregeld via Brussel naar Suriname 'om in Nederland geen slapende honden wakker te maken'.

Spanningen
Politie en justitie maken zich al jaren zorgen om mogelijke spanningen tussen de motorclubs zoals No Surrender, Satudarah, de Hells Angels en de Bandidos - zeker omdat eerstgenoemde drie clubs zich de laatste jaren fors hebben uitgebreid en de Bandidos voor het eerst in Nederland actief werden. Of het vuurwapengeweld dat Dalfour nu fataal is geworden, iets met rivaliteit binnen de motorwereld van doen heeft, is nog volstrekt onduidelijk. Gezien Dalfours levenswandel, moet ook een persoonlijk conflict in het milieu zeker niet worden uitgesloten.

Een neef van Brian Dalfour, Marlon Dalfour, was op 10 augustus 2009 in de Andries Vierlinghstraat in Amsterdam-West met zeker 34 kogels uit een machinepistool van dichtbij onder vuur genomen. Hij werd meermaals geraakt, maar overleefde die aanslag wonderwel. Hij slaagde er ook nog in terug te schieten, maar miste doel. Voor die aanslag zijn vier leden van de zogeheten 'tattookillers', een gewelddadige bende, tot langdurige celstraffen veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden