Leiden eert Jan Wolkers met een grote expositie

LEIDEN - Exact één jaar na zijn dood begint zondag 19 oktober 2008 in Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden een grote expositie over Jan Wolkers (1926-2007). Het is een ode aan de in Oegstgeest geboren kunstenaar, die postuum terugkeert naar Leiden, waar hij opgroeide.

Jan Wolkers was een veelzijdig kunstenaar. Hij was beeldhouwer, schilder en schrijver. Een zeldzame combinatie. Daarnaast was hij een levensgenieter pur sang met een brede belangstelling. Hij had oog voor geschiedenis, politiek en religie en een grote liefde voor de natuur, jazz en sport.

De expositie belicht al het werk van Wolkers, met een accent op zijn beeldende kunst: tekeningen, schilderijen en beelden. Vroeger, recenter en soms niet eerder getoond werk wordt verrijkt met gedichten en prozafragmenten.
De tentoonstelling is opgezet in samenspel met de eigen collectie van De Lakenhal, het museum dat Wolkers in jeugd al vaak bezocht. Het wereldberoemde Laatste oordeel van Lucas van Leyden liet een onuitwisbare indruk achter op de jonge kunstenaar, die les kreeg bij Ars Aemula Naturae, de kunstenaarssociëteit die als decor dient in zijn boek Terug naar Oegstgeest.

De biograaf van Jan Wolkers, Onno Blom, treedt op als gastconservator en maakte voor De Lakenhal een keuze uit de omvangrijke Collectie Wolkers, die wordt beheerd door weduwe Karina. Oud-museumdirecteur Rudi Fuchs - met wie Wolkers vlak voor zijn dood nog een expositie inrichtte in het Amersfoortse museum De Zonnehof - adviseerde over de opstelling van de werken van Wolkers met collectiestukken van De Lakenhal.

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt het boekje Marszwart & titaanwit, dat ingaat op het beeldende werk van Wolkers. Het is geschreven door Onno Blom. ''Het wordt nog een hectische zomer,'' zegt Blom, zelf afkomstig uit Leiden. ''Én die tentoonstelling voorbereiden én het boekje schrijven. En daarnaast ben ik natuurlijk druk doende met de Wolkersbiografie, waarop ik wil promoveren. Van vakantie zal niet veel komen.''

Gedurende een jaar wordt gewerkt aan een levend archief van Wolkers, een eigenzinnig en experimenteel e-project van Luna Maurer en Roel Wouters. In een duinpan worden hommages aan Wolkers gefilmd en vastgelegd in een interactief internetplatform.

Parallel aan de tentoonstelling zijn in het Scheltema Complex, het culturele podium van De Lakenhal, een groot aantal activiteiten gepland rond Wolkers. In films, fotografie, talkshows en wandelingen worden de vele facetten van de kunstenaar nader belicht. Het volledige programma is vanaf medio september te bekijken via www.lakenhal.nl. (HET PAROOL)

Jan Wolkers, t/m 15 februari.
De Lakenhal, Oude Singel Leiden.

Foto ANP/Marcel Antonisse
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden