Leidde een verstoorde liquidatiepoging tot een zwaar verkeersongeluk?

Vier mensen raakten gewond toen Arthur M. begin dit jaar in een gestolen auto op hen botste. M. was 'als een bezetene' op de vlucht voor de politie, die niet uitsluit een liquidatiepoging te hebben verstoord. Maar bewijs daarvoor ontbreekt.

Maarten van Dun
Hij rijdt 'als een bezetene', met hoge snelheid door rood, links en rechts inhalend en al spookrijdend tracht hij de politie af te schudden Beeld anp
Hij rijdt 'als een bezetene', met hoge snelheid door rood, links en rechts inhalend en al spookrijdend tracht hij de politie af te schuddenBeeld anp

De verdekt opgestelde agenten die op 28 januari een flat in Diemen observeren in een lopend onderzoek, valt het direct op: een man parkeert een snelle, gestolen BMW, legt de sleutels op de linkervoorband en vertrekt.

Nog opmerkelijker is dat hij even later terugkeert, in een tweede, eveneens gestolen BMW. De agenten zetten de achtervolging in als de man, die later de 44-jarige Arthur M. blijkt te zijn, er vandoor gaat.

Angst voor de politie
Hij rijdt 'als een bezetene', met hoge snelheid door rood, links en rechts inhalend en al spookrijdend tracht hij de politie af te schudden. Tweemaal komt hij in botsing met andere weggebruikers, maar telkens rijdt hij door.

De derde keer, op de A22, lukt dat niet: hij klapt met zo'n 160 kilometer per uur op een Renault met daarin vier mensen. Zij raken door de botsing gewond en hun auto is total loss.

In de gestolen auto van M. worden plastic flessen gevuld met benzine en aanstekers gevonden. Met dat soort spullen steken criminelen doorgaans vluchtauto's in brand, na het plegen van een misdrijf. Zelf verklaart M. zijn vlucht uit angst voor de politie, die bij een eerder incident al eens het vuur op een metgezel van M. had geopend.

Het vermoeden van duistere zaken wordt nog sterker bij justitie omdat is gezien hoe twee mannen plaatsnemen in de eerste BMW, kort nadat die door M. in Diemen was neergezet. Toen de politie de twee mannen wilde aanhouden, slaagde een van hen erin weg te komen. Hij gooide een rugzak weg waarin de politie een geladen automatisch wapen aantrof.

Zomaar ingestapt
De andere inzittende blijkt Top 600-lid Barry M. (28). In de auto liggen plastic flessen met benzine en dezelfde aanstekers te liggen als in de auto waarin Arthur M. was gepakt. Barry M., eerder veroordeeld voor een woningoverval, zegt op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn geweest.

Hij zou zomaar zijn ingestapt, om toen pas te constateren dat er een automatisch wapen in de auto lag. Zo zou ook zijn dna op het wapen terecht zijn gekomen. Opmerkelijk is dat bij Arthur M. een sleutel werd gevonden die toegang gaf tot het bedrijventerrein waar de politie een week na de achtervolging een loods binnenviel met acht gestolen auto's. Volgens de politie werden die wagens mogelijk voor andere criminele activiteiten gebruikt.

In de loods lagen ook de originele papieren van de BMW's waarin beide mannen werden gepakt. De zaak wordt later inhoudelijk behandeld, maar justitie vervolgt beide mannen niet voor het voorbereiden van een ernstig misdrijf zoals een liquidatie. Arthur M. zit sinds het ongeluk in een rolstoel.

Hij is eerder met serieuze criminaliteit in verband gebracht: hij was kort verdachte in het geruchtmakende onderzoek genaamd 26Koper, waarin justitie een zwaarbewapende bende verdacht van het voorbereiden van meerdere liquidaties. M. werd niet vervolgd vanwege gebrek aan bewijs. In die zaak werd hij in 2015 opgepakt na een wilde rit in een gestolen auto, ook op de vlucht voor de politie. Toen was M. overigens bijrijder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden