Plus

Leidde de stoomstoring tot twee doden?

De gemeente onderzoekt twee sterfgevallen tijdens de stroomstoring van dinsdagochtend. Oproepen voor ambulances werden niet goed verwerkt. Veel mensen belden onterecht 112 - waardoor lijnen bezet raken.

Of de problemen bij Ambulance Amsterdam zijn veroorzaakt doordat heel veel mensen 112 belden, is onduidelijkBeeld ANP

De dood van twee vrouwen is mogelijk het gevolg van de stroomstoring van dinsdag in Amsterdam. Eén van de overleden vrouwen lag thuis aan beademingsapparatuur, die door de stroomstoring werd uitgeschakeld, terwijl noodhulp voor een 83-jarige vrouw te laat kwam nadat zij plotseling onwel was geworden. De gemeente onderzoekt wat is misgegaan.

Duidelijk is dat de zoon van 83-jarige vrouw 112 belde toen zijn moeder klachten kreeg, maar dat hij geen ambulance kon oproepen. Hij belde daarom de huisartsenpost, maar de huisarts die meteen naar het slachtoffer vertrok, kwam te laat.

Meldkamer
De gemeente zegt in een reactie dat de man geen contact kon krijgen met de meldkamer.

Volgens Lodewijk Hekking, woordvoerder van het ministerie voor Veiligheid en Justitie, dat gaat over de 112-centrale, is het telefoontje van de zoon wel degelijk binnengekomen bij de centrale meldkamer in Driebergen, maar is er iets fout gegaan nadat de melding was doorgezet naar de Amsterdamse ambulance. "Daar moet worden uitgezocht wat is misgegaan."

Duidelijk is dat zeker negen telefoontjes bij Ambulance Amsterdam niet meteen werden beantwoord.

Volgens de gemeente zijn de melders zo snel mogelijk teruggebeld en is alsnog een ambulance gaan rijden.

Een woordvoerder van Ambulance Amsterdam zegt dat de dienst dinsdag 'werd overlopen door drukte'. Over gemiste telefoontjes wil hij niets zeggen. "Over specifieke gevallen doen wij geen uitspraken. Als iets is misgegaan, verdient dat onderzoek."

Of de problemen bij Ambulance Amsterdam zijn veroorzaakt doordat heel veel mensen 112 belden, is onduidelijk. Volgens Hekking 'heeft het systeem van 112 gefunctioneerd', al was het ook bij de centrale meldkamer enkele keren zó druk dat alle lijnen bezet waren. Daarbij ging het om enkele tientallen telefoontjes.

Bedorven voedsel
De situatie tijdens een grote stroomstoring is bijzonder, zegt Hekking. "De meeste calamiteiten zijn kortdurend en dan is het alleen heel kort na het begin van het incident druk op de lijnen. Nu werden mensen op verschillende tijden wakker en bleven we telefoontjes krijgen."

Het noodnummer is absoluut niet bedoeld om meldingen te doen over een stroomstoring, benadrukt ook de Amsterdamse politie, die dinsdagochtend werd overspoeld door telefoontjes via het noodnummer.

"Mensen melden dat de hele wijk donker is, maar we kregen ook een telefoontje van iemand die zei dat al het eten in zijn ijskast ging bederven. Hij wilde weten wie hij daarvoor aansprakelijk kon stellen. Iemand anders belde om te vragen waarom zijn wekker het niet deed," vertelt een woordvoerder.

Veel mensen lijken niet te weten waar ze een stroomstoring kunnen melden en vallen terug op een nummer dat ze kennen. "Het is net alsof het normale denkpatroon dan even wordt doorbroken," zegt de politiewoordvoerder.

Dat sommigen 112 bellen voor zaken die niet levensbedreigend zijn, is voor de Amsterdamse politie geen verrassing meer.

"We noemen hen wel heel voorzichtig 'de wat minder zelfred­zamen'. Mensen die bellen omdat hun autosleutels in de put zijn gevallen of omdat ze thuis kampen met een lekkage. Het is wonderlijk dat mensen anno 2017, met alle communicatiemiddelen die ons ter beschikking staan, dan niet in staat zijn zelf een oplossing te vinden."

De stroomstoring in de stad bleef niet zonder gevolgen. In ons liveblog lees je alles terug.

9

Zeker negen telefoontjes konden bij de ­Amsterdamse ambulance niet direct ­worden beantwoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden