Leibovitz in geldproblemen beleent rechten

De opmerkelijke stap van Leibovitz kan volgens het dagblad The New York Times niet direct aan de gevolgen van de kredietcrisis worden toegeschreven. Foto EPA/Andy Rain Beeld
De opmerkelijke stap van Leibovitz kan volgens het dagblad The New York Times niet direct aan de gevolgen van de kredietcrisis worden toegeschreven. Foto EPA/Andy Rain

NEW YORK - De Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz heeft het copyright, de negatieven en de rechten van haar foto's beleend. Ze verkeert in geldnood. Ze kreeg voor de rechten op haar werk en enkele huizen als onderpand 15 miljoen dollar van het bedrijf Art Capital.

Leibovitz zou het geld nodig hebben om hypotheken af te betalen en financiële problemen op te lossen. Leibovitz is al meer dan dertig jaar een toonaangevende fotograaf. Ze vergaarde roem met portretten van bekende persoonlijkheden, die ze vaak in een glamoureuze omgeving fotografeert.

Tot het bekendste werk van Leibovitz, huisfotograaf van Vanity Fair, behoort een portret van een zwangere Demi Moore. Ook maakt Leibovitz jaarlijks de foto's voor het Hollywoodnummer van VF.

De opmerkelijke stap van Leibovitz kan volgens het dagblad The New York Times niet direct aan de gevolgen van de kredietcrisis worden toegeschreven. De fotografe heeft in financieel opzicht een aantal chaotische jaren achter de rug, sinds haar vriendin Susan Sontag in 2004 overleed.

Art Capital omschrijft zichzelf als private banker for the art world. Het bedrijf zou rijke verzamelaars als Veronica Hearst en grote kunstgalerieën onder zijn leners rekenen, maar ook kunstenaars als Julian Schnabel.

Het biedt leningen van een half miljoen dollar of meer, tegen een rente van 6 tot 16 procent. Het bedrijf verwacht in 2009 ongeveer 120 miljoen dollar in leningen voor kunst uit te keren. In 2008 was dat nog 80 miljoen.

Volgens Art Capital komt geld lenen in ruil voor kunst steeds meer in zwang. Een woordvoerder van Christie's New York zegt dat mensen nu al hun bezittingen gebruiken om geld vrij te maken. Enkele jaren geleden kon gemakkelijker geld worden geleend. Ook de rechten van het toekomstige werk van Leibovitz zijn bij Art Capital in onderpand. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden