Legitimatieplicht zwembaden Zuid permanent

Het De Mirandabad in Amsterdam. ©ANP Beeld
Het De Mirandabad in Amsterdam. ©ANP

Bij het De Mirandabad en het Zuiderbad heeft Stadsdeel Zuid vanaf 1 mei bij wijze van proef een legitimatieplicht ingevoerd. Uit de conclusie van het onderzoek is gebleken dat de legitimatieplicht bijdraagt aan de veiligheid in de zwembaden. De maatregel zal dan ook permanent worden ingevoerd.

Het stadsdeel voerde in mei dit jaar een legitimatieplicht in voor personen vanaf 14 jaar, in de hoop hiermee incidenten in de vorm van agressie of ander ontoelaatbaar gedrag terug te dringen. Incidenten vonden voornamelijk plaats in het De Mirandabad op de vrijdagavond en tijdens het buitenbadseizoen.

Daling incidenten
In de proefperiode die liep van mei tot en met september 2011 waren er vijf incidenten. In dezelfde periode in 2010 waren dit er tien. Hiermee is het aantal incidenten gehalveerd. Het ging ondermeer om agressief gedrag, (seksuele) intimidatie en diefstal van eigendommen. Volgens de evaluatie is de daling niet alleen toe te schrijven aan de legitimatieplicht, maar ook aan verbetering van toezicht, camerabewaking en beveiliging.

Stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar is optimistisch over de behaalde resultaten. 'We zijn op de goede weg, het aantal incidenten is gehalveerd. Bij nul ben ik pas echt tevreden. De zwembaden in Zuid moeten veilig zijn voor iedere bezoeker, daar gaat het om!.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden