Update

'Legionella bij honderden Europese vakantieverblijven'

Zeker 753 Europese hotels, campings en appartementen zijn tussen 1990 en 2011 in verband gebracht met legionellabesmettingen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Sommige vakantieverblijven zouden jaarlijks hebben gekampt met de bacterie, die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken. De adressen staan in een niet-publieke databank van de Europese gezondheidsorganisatie ECDC, onderdeel van de Europese Commissie.

Vanuit Nederland is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) betrokken bij de registratie van reisgerelateerde legionella. Het instituut wil meer openheid en pleit voor een 'goed toegankelijke site waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest.'

Besmetting
De legionellabacterie leeft in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater en gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden. Daardoor kan de bacterie zich in bijvoorbeeld een waterleidingbuis flink vermenigvuldigen. Besmetting van legionella gebeurt door het inademen van besmette druppeltjes waternevel. Met name douches in zwembaden met een drukknop en bubbelbaden zijn gevoelig voor de verspreiding van de bacterie.

Bij twijfel aan het douchesysteem van bijvoorbeeld een camping adviseert het ministerie van Volksgezondheid het koude en het warme water een aantal minuten te laten lopen. Voor mensen die langer dan een week van huis zijn, geldt bij thuiskomst hetzelfde advies.

Andere potentiële legionellabronnen in en om het huis zijn onder meer plantensproeiers, tuinslangen of waterpistolen die een tijdje in de zon hebben gelegen.

De legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken, een ernstige, soms dodelijke, longontsteking. Niet iedereen wordt ziek. Risicofactoren zijn een leeftijd ouder dan veertig, roken, overmatig alcoholgebruik en een verminderde weerstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden