Leges voor privégarage teruggestort

AMSTERDAM - De bewoners van stadsdeel Centrum die begin vorig jaar leges hebben betaald om in hun eigen garage te mogen parkeren, krijgen hun geld terug. Volgens het stadsdeel gaat het om ongeveer 28.000 euro. Dat geld had het vorig jaar krachtens een omstreden garageverordening uit 2005 al ingevorderd bij de eigenaren van 54 garages in de binnenstad.

Gemiddeld hebben zij 520 euro per garage betaald, aldus het stadsdeel.
De leges bedroegen 157 euro voor de vergunning en 272 euro per plek, elke vijf jaar opnieuw te voldoen.

Ook waren administratieve verplichtingen aan de vergunning verbonden. Zo moest de eigenaar een ambtenaar steeds telefonisch doorgeven door wie de garage werd gebruikt, ook als de plaats tijdelijk werd ingenomen door anderen, bijvoorbeeld een familielid dat voor een bezoek van enkele uren in de stad verbleef.

De garagevergunning was bedoeld om te voorkomen dat eigenaren misbruik van hun garageplek zouden maken en een straatvergunning zouden aanvragen. Het plan kwam van toenmalig stadsdeelbestuurder Guido Frankfurther van D66 en werd uitgevoerd door de inmiddels vertrokken VVD-bestuurder Anne Lize van der Stoel.

Na een storm van kritiek besloot het stadsdeelbestuur onder druk van wethouder Tjeerd Herrema de verordening eerst te bevriezen, en vervolgens, in december vorig jaar, in te trekken.

Erik Koldenhof, de VVD'er die Van der Stoel opvolgde, besloot uiteindelijk burgers die al betaald hadden, terug te betalen.

Hennie van de Boogert, één van de mensen die op grond van de verordening geld moesten betalen en medeoprichter van de Stichting verontruste garage-eigenaren en -gebruikers, had 701 euro voor twee plaatsen betaald. ''Ik was juist van plan het geld voor alle eigenaren namens de stichting juridisch terug te vorderen. Maar nu lijkt alles geregeld te zijn.'' (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden