Leger VS jaagt op drugsbazen

Landen binnen de Navo hebben vraagtekens gezet bij het ombrengen van individuen die geen traditioneel militair doelwit zijn. ''Dit was zeer moeilijk te verkopen binnen de Navo,'' zegt generaal buiten dienst John Craddock. Foto EPA Beeld
Landen binnen de Navo hebben vraagtekens gezet bij het ombrengen van individuen die geen traditioneel militair doelwit zijn. ''Dit was zeer moeilijk te verkopen binnen de Navo,'' zegt generaal buiten dienst John Craddock. Foto EPA

WASHINGTON - Het Amerikaanse leger heeft vijftig Afghaanse drugsbazen vogelvrij verklaard en op een hitlist gezet. De lijst betekent een flinke koersverandering in de aanpak van de Afghaanse drugshandel en kan leiden tot botsingen met de Navo-partners.

Het leger heeft een lijst met daarop 367 gezochte militanten in Afghanistan. Van die 367 zijn er vijftig grote drugsbazen die geld geven aan de Taliban. Dat hebben twee Amerikaanse generaals gezegd tegen de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, die deze week een rapport over de drugsbestrijding in Afghanistan presenteert, meldt The New York Times.

Plaatsing op de lijst betekent dat de drugsbazen als militanten worden aangemerkt en daardoor 'kunnen worden omgebracht of gevangengenomen op het slagveld,' aldus de twee commandanten. Elke vorm van geweld is toegestaan, en dit alles binnen de regels van het nationale en internationale oorlogsrecht.

Desondanks hebben landen binnen de Navo vraagtekens gezet bij het ombrengen van individuen die geen traditioneel militair doelwit zijn. ''Dit was zeer moeilijk te verkopen binnen de Navo,'' zegt generaal buiten dienst John Craddock tegen de New York Times. Craddock voerde tot zijn pensioen vorige maand het gezag over de Isaf-troepen in Afghanistan.

Het plaatsen van de drugsbazen op de lijst vormt onderdeel van de nieuwe strategie die de VS en de Navo hanteren om de florerende opium- en heroïnehandel te bestrijden. De Taliban zouden honderden miljoenen aan de drugs verdienen.

Onder president George Bush heeft het Pentagon zich jaren geconcentreerd op het verwoesten van opiumvelden, maar de productie leek er weinig onder te lijden en kleine boeren klaagden dat vooral zij het slachtoffer werden. De Amerikaanse afgezant voor Afghanistan Richard Holbrooke noemde deze tactiek in maart zelfs 'verspillend en niet effectief'.

De nieuwe strategie richt zich op twee pijlers. De eerste is het vervreemden van de boeren van de drugshandel, inclusief de mogelijkheid ze te betalen voor het niet groeien van opium - een strategie die de Britten al eens hanteerden en die mislukte. Zelfs boeren die geen opium kweekten, gingen het verbouwen om maar betaald te krijgen.

De tweede pijler is het aanpakken van de drugssmokkel en handel. In plaats van opiumvelden worden drugsopslagplaatsen en laboratoria vernietigd.

De Verenigde Staten heeft jaren geprobeerd deze tactiek te vermijden, uit vrees voor verlies van de steun van de lokale warlords, die vaak betrokken zijn bij de drugshandel. Maar in juni lanceerden de Amerikaanse en Britse troepen toch een grootscheepse campagne tegen de Taliban in de zuidelijke provincie Helmand, het centrum van de Afghaanse opiumproductie. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden