Leger van Pakistan zet commandotroepen in

Volgens de minister van Defensie, Rehman Malik, zal de strijd in de vallei van korte duur zijn. Foto EPA/ Olivier Matthys Beeld
Volgens de minister van Defensie, Rehman Malik, zal de strijd in de vallei van korte duur zijn. Foto EPA/ Olivier Matthys

ISLAMABAD - Pakistaanse paracommando's zijn vanmorgen geland in de buurt van Piochar in de Swatvallei, waar het leger bezig is met een offensief tegen de Taliban. Volgens het leger zijn de militanten 'op de loop gegaan'.

De legerleiding beweert dat de afgelopen dagen 750 Talibanstrijders zijn gedood. Er zijn naar schatting 5000 Talibanstrijders in de vallei, waar het leger een troepenmacht van 15.000 man tegenover stelt. Hoe het leger aan het dodencijfer onder de tegenstanders komt, is niet geheel duidelijk. Tot dusverre heeft het bij het offensief slechts verdragende artillerie ingezet.

De operatie van de commando's wordt uitgevoerd met helikopters. Volgens de minister van Defensie, Rehman Malik, zal de strijd in de vallei van korte duur zijn. ''Gezien de wijze waarop de vijand slaag krijgt, de wijze waarop zijn rekruten op de loop gaan en de wijze waarop het Pakistaanse leger de strategie uitvoert, zal de operatie zo Allah het wil snel voltooid zijn.''

De gevechten in het noordwesten van het land, op 130 kilometer van de hoofdstad Islamabad, heeft een immense stroom vluchtelingen op gang gebracht. Volgens het cijfer dat de regering heeft verstrekt, zijn de laatste dagen 800.000 mensen de gevechten in de vallei ontvlucht. Zij voegen zich bij de half miljoen vluchtelingen, die al eerder vanuit de Swatvallei een veiliger heenkomen hebben gezocht. De Amerikaanse speciale gezant voor Pakistan en Afghanistan, Richard Holbrooke, dreigt er een 'zeer, zeer grote vluchtelingencrisis'.

''Gezien de belangen die op het spel staan voor de Amerikaanse nationale veiligheid, mogen we daar niet aan voorbijzien,'' verklaarde Holbrooke gisteren tegenover een commissie van het Amerikaanse Congres. De Verenigde Staten heeft al 57 miljoen dollar ter beschikking gesteld voor hulp aan de vluchtelingen, en overweegt grotere bedragen in te zetten.

Vluchtelingen uit het gebied vertellen schrikwekkende verhalen over de terreur die de Taliban in de Swatvallei uitoefent. Een gebruikelijke behandeling van mensen die worden verdacht van spionage, is bijvoorbeeld dat hun hoofd wordt afgehakt, waarna het achterstevoren op de romp wordt teruggeplaatst. Het lijk wordt vervolgens tentoongesteld. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden