Leger van appende tuinkabouters in de Amstelkerk

In de Amstelkerk staat sinds maandagavond een kunstwerk van een leger van tweeduizend appende tuinkabouters geëxposeerd.

De tweeduizend witte plastic tuinkabouters die in de Amstelkerk staan opgesteld. Beeld Rianne Randeraad
De tweeduizend witte plastic tuinkabouters die in de Amstelkerk staan opgesteld.Beeld Rianne Randeraad

Bij binnenkomst zie je de gebogen ruggen van tweeduizend witte plastic tuinkabouters. Achterin de zaal de staat een grafkist. Het moet op het eerste gezicht lijken dat de kabouters voorover gebogen staan te rouwen om een gevallen vriend. Maar pas als je voorbij de kabouters loopt, zie je dat ze niet rouwen, maar op hun telefoon staan te appen.

Het kunstwerk, 'Sorry you were saying?' van Nederlander Bram Ellens (38), die liever onder zijn artiestennaam Edward Bernsteyn gaat, beeldt de individualisering en de groeiende apathie van mensen door de mobiele telefoon uit.

Selfies
"Ik ben een enorme fan van technologie, dus ook telefoons, laat dat voorop staan," zegt Bernsteyn terwijl hij met een biertje in zijn hand in de Amstelkerk staat. "Maar je ziet steeds meer dat op pijnlijke of ongemakkelijke momenten mensen op hun telefoon kijken, in plaats van het contact aan te blijven gaan."

De gebogen appende tuinkabouter was met dat idee geboren. De doodskist kwam later, toen een kerk in Breukelen Bernsteyn uitnodigde om een expositie te doen. "Toen bedacht ik me dat een begrafenis de ultieme setting is om dit probleem uit te beelden. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat op een derde van de begrafenissen selfies worden gemaakt."

Een kwalijke zaak, vind Bernsteyn. "De liefde en de dood zijn volgens mij geen situaties waarbij een telefoon te pas moet komen."

Zuidas
Bernsteyn heeft geen kunstachtergrond. Sinds vorig jaar juni zei hij zijn baan als internetondernemer op en richt hij zich op kunst. Zijn expositie financiert hij zelf, grotendeels van zijn verkochte Ferarri 308.

Het leger kabouters heeft al op meer plekken in Nederland gestaan en een ander deel staat momenteel ook in Zuid-Afrika. De expo in de Amstelkerk is de eerste keer in Amsterdam en blijft tot zaterdag staan. Daarna zullen de kabouters waarschijnlijk ergens anders in de stad terugkeren. "Ik ben nu ook aan het kijken of ik het ergens op de Zuidas kan opstellen. De grafkist zal daar vrees ik problematisch worden," zegt Bernsteyn.

null Beeld Rianne Randeraad
Beeld Rianne Randeraad
null Beeld Rianne Randeraad
Beeld Rianne Randeraad
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden