Leger stuurt chemische experts naar rampplek Tianjin

Het Chinese leger heeft meer dan 200 experts die gespecialiseerd zijn in chemische en nucleaire wapens, naar de plek van de ramp in Tianjin gestuurd. Dat maakten staatsmedia bekend. Hoe het er ondertussen op de rampplek aan toe is, is moeilijk te verifiëren: China doet hard zijn best om de berichtgeving rondom de ramp te controleren.

Uitgebrande auto's in Tianjin, China. Beeld AP
Uitgebrande auto's in Tianjin, China.Beeld AP

Bij twee ontploffingen woensdag in havenstad Tianjin, in een opslagplaats met chemische goederen, vielen minstens 50 doden en meer dan 700 gewonden. Zo'n 71 mensen zouden zich nog in kritieke toestand bevinden.

De explosies vonden woensdagnacht kort na elkaar plaats in de wijk Binhai, waar vooral opslagplaatsen en fabrieken staan. Op de plaats van de ramp is alles verwoest. Gebouwen zijn vernield, tientallen containers werden de lucht in geslingerd. Zo'n 10.000 nieuwe auto's die er geparkeerd stonden, zijn uitgebrand. Tot drie kilometer van de rampplek zijn alle ruiten vernield.

De brand was donderdagmiddag pas onder controle. Meer dan duizend brandweerlui en 143 bluswagens zijn betrokken bij de bluswerkzaamheden. Voor ongeveer 6.000 inwoners van de miljoenenstad moest gisterenavond een onderkomen worden gezocht.

Over de aard van de chemische stoffen die ontploften, is nog geen duidelijkheid. Chemische experts hebben de luchtkwaliteit getest waaruit blijkt dat er 'giftige en gevaarlijke' stoffen zijn vrijgekomen, aldus Wen Wurui van het milieudepartement van Tianjin. Die komen volgens hem 'niet ver boven het normale niveau' uit. Toch worden reddingswerkers in beschermende kledij gestoken.

Controle
Door het nieuws dat over de ramp naar buiten komt te controleren, hoopt de Chinese regering de rust snel te doen terugkeren. Het officiële staatspersbureau Xinhua brengt nieuws naar buiten en in het ergste geval worden verslaggevers door de lokale politie weggejaagd.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden