Leger Pakistan beschiet VS-heli

ISLAMABAD - Pakistaanse militairen hebben het vuur geopend op twee Amerikaanse legerhelikopters in het grensgebied met Afghanistan. De Amerikanen maakten snel rechtsomkeert naar Afghanistan, aldus vanochtend bronnen bij de Pakistaanse veiligheidsdiensten.

Het incident deed zich voor in de regio Noord-Waziristan en volgt kort op de bomaanslag van zaterdag op het Marriott Hotel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Daarbij vielen minstens 53 doden.

Geen enkele groepering had vanochtend nog de verantwoordelijkheid opgeëist. De Pakistaanse regering gaf Al Qaida de schuld, en strijders in de 'stamgebieden' in het woeste Pakistaanse grensgebied met Afghanistan.

Amerikaanse commando's hebben er de afgelopen weken herhaaldelijk getracht terroristen uit te schakelen, die de regio gebruiken als uitvalsbasis voor acties tegen buitenlandse troepen in het nabije Afghanistan.

Pakistan heeft geprotesteerd tegen deze 'schending van zijn soevereiniteit', waarbij ook burgers omkwamen. De media in Pakistan leggen een verband tussen de Amerikaanse militaire acties in Pakistan en de aanslag in Islamabad, die een 'vergelding' zou zijn. En een waarschuwing aan de nieuwe president van Pakistan, Asif Ali Zardari, om de militaire samenwerking met de Verenigde Staten te beëindigen.

De aanslag op het Marriott werd uitgevoerd met een vrachtwagen vol explosieven, die op het zwaarbewaakte hotel inreed. Het hotel was een favoriete ontmoetingsplek van buitenlanders en Pakistaanse politici en zakenlieden. Op het moment van de aanslag, even voor acht uur 's avonds, waren veel mensen in het hotel aan het dineren.

Het was een van de zwaarste terroristische aanslagen in de geschiedenis van Pakistan, dat op dat punt het een en ander gewend is.

De eigenaar van het hotel, Sadruddin Hashwani, beschuldigde veiligheidstroepen van laksheid omdat ze vrachtwagen in de nabijheid van het hotel hadden toegelaten. Pakistaanse ambtenaren zeiden dat vrachtwagens met bouwmateriaal na zonsondergang vergunning hebben te rijden, waardoor het niet zo vreemd is dat de aanwezigheid van de truck geen argwaan wekte.

Onder de doden bevinden zich de 47-jarige Tsjechische ambassadeur Ivo Zdarek en twee hoge functionarissen van het Pentagon. Onder de 266 gewonden zijn minstens 21 buitenlanders, voornamelijk Britten, Duitsers, Amerikanen en bezoekers uit het Midden-Oosten.

De bom bestond uit zeshonderd kilogram explosieven, waaronder artillerie- en mortiergranaten. De inslag veroorzaakte een gat met een middellijn van achttien meter en een diepte van 7,3 meter. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden