'Leger Mali schuldig aan standrechtelijke executies'

Malinese militairen hebben mensen die ervan beschuldigd werden banden te onderhouden met de extremistische rebellen uit het noorden van Mali standrechtelijk geëxecuteerd. Dat heeft een ooggetuige woensdag gezegd tegen persbureau AP. De ooggetuige, die anoniem wil blijven uit vrees voor represailles, verhaalde hoe militairen de slachtoffers, die bij een bushalte stonden te wachten, doodschoten en de lichamen vervolgens in een put gooiden en in brand staken.

Malinese soldaten in Diabaly, volgens een ooggetuige heeft het Malinese leger mensen standrechtelijk geëxecuteerd Beeld ANP
Malinese soldaten in Diabaly, volgens een ooggetuige heeft het Malinese leger mensen standrechtelijk geëxecuteerdBeeld ANP

'Ze zetten de mensen die geen identiteitsbewijs hadden en de mensen die ervan werden verdacht banden te hebben met de islamisten bij elkaar en executeerden ze. De lichamen gooiden ze in twee putten in de buurt van de bushalte', zei de ooggetuige. De lichamen werden later overgoten met benzine en in brand gestoken. Volgens de man zijn ten minste drie mensen doodgeschoten. De executies hadden plaats op de dag dat Frankrijk een militair offensief in Mali lanceerde.

Eerder donderdag meldde de Franse mensenrechtenorganisatie FIDH ook al dat Malinese militairen sinds 10 januari ten minste 33 mensen in de plaatsen Sevare, Mopti en Niono standrechtelijk hebben geëxecuteerd. Bovendien zou er sprake zijn van andere mensenrechtenschendingen. FIDH riep op tot het instellen van een onafhankelijke commissie die onderzoek moet gaan doen naar deze misdaden en de verantwoordelijken moet straffen.

Het Malinese leger ontkent de beschuldigingen en deed ze af als 'absoluut onwaar'. Verder wilde het leger niet reageren op de aantijgingen.
De Franse minister van defensie Jean-Yves le Drian zei op de vraag of hij weet heeft van wreedheden begaan door het Malinese leger dat er 'een risico bestaat'. Frankrijk 'rekent' erop dat hooggeplaatste figuren binnen het Malinese leger wreedheden helpen te voorkomen, aldus Le Drian.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden