Leger, inlichtingendiensten beklagen zich over shutdown

De shutdown van de Amerikaanse overheid schaadt het Amerikaanse leger in zijn dagelijkse operaties. Dat zegt de Amerikaanse generaal Ray Odierno tegen persbureau Reuters. Hij pleit voor een snelle oplossing van de politieke impasse.

Redactie
De Amerikaanse legerleider Ray Odierno. Beeld ap
De Amerikaanse legerleider Ray Odierno.Beeld ap

'Het wordt moeilijk voor ons om iets te doen. We zullen niet kunnen trainen zoals we normaliter doen, we kunnen niet reizen, ook geen benodigde coördinatie uitvoeren, alleen de taken die essentieel zijn voor missies', zegt Odierno over de eerste shutdown van de overheid in 17 jaar. Hij meent dat de politieke impasse een 'significante impact heeft op dagelijkse operaties'.

Odierno: 'Hoe langer het doorgaat, hoe erger het wordt. Iedere dag die verstrijkt, verliezen we mankracht en capaciteit. Het is erg belangrijk dat dit wordt opgelost.'

De Amerikaanse president Barack Obama probeerde maandag militairen nog gerust te stellen door te zeggen dat zij niet zullen worden getroffen door de sluiting van overheidsdiensten die dinsdag begon. Burgers die voor Defensie werken, zijn wel de klos. Tegen hen zei de president: 'Jullie en jullie families verdienen beter dan het non-functioneren dat we nu in het Congres zien.' Hij beloofde zich in te zetten om hen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

undefined

Ook inlichtingendiensten luiden de noodklok
Maar niet alleen het leger, ook de inlichtingendiensten hebben last van de shutdown. De tijdelijke stillegging van de Amerikaanse overheid zorgt voor 'verradelijke, serieuze schade' nu 70 procent van het personeel daar naar huis is gestuurd. 'Dat is enorm schadelijk en zal nog erger worden', zei James Clapper, hoofd van Amerikaanse inlichtingendiensten, woensdag tegen de BBC. 'Dit heeft invloed op onze wereldwijde capaciteit om militairen, diplomaten en onze beleidsmakers te ondersteunen.'

Medewerkers van de inlichtingendiensten kunnnen bovendien in financiële problemen komen omdat hun salaris niet wordt uitbetaald. Dat maakt hen tot een makkelijk doelwit voor buitenlandse spionnen, vreest Clapper. 'Dit is een droom voor buitenlandse inlichtingendiensten.'

Nieuwe gesprekken
Obama gaat woensdag met de vier leiders van het Congres om de tafel om aan te dringen op het heropenen van de overheid en om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. Aan het einde van de middag (plaatselijke tijd) ontmoet Obama de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, en de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi.

Ook de Republikeinse en Democratische leiders in de Senaat zijn bij de bijeenkomst. Volgens het kantoor van Boehner is de ontmoeting het begin van serieuze gesprekken om de verschillen te overbruggen die leidden tot sluiting van overheidsinstellingen.

Obama zegde een gepland bezoek aan Maleisië en de Filipijnen af door de 'shutdown'. Van 6 tot 12 oktober stond een presidentieel bezoek aan Indonesië, Brunei, Maleisië en de Filipijnen op het programma. Of de Amerikaanse president nog wel naar de andere landen afreist, is nog niet bekend.

Volgens Gen Keith Alexander, directeur van veiligheidsdienst NSA, zijn duizenden wiskundigen en computerwetenschappers met onbetaald verlof gestuurd. 'Ons land heeft zulke mensen nodig", zei hij. 'En we vertellen ze dit: je moet naar huis omdat we je niet kunnen betalen, omdat we hier geen overeenkomsten kunnen sluiten.'

James Clapper Beeld afp
James ClapperBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden