Leger des Heils opent lunchroom in Noord

Het Leger des Heils in Noord begint een lunchroom. Het personeel kan ervaring opdoen en diploma's halen om terug te keren in het arbeidsproces.

's Avonds zijn groepen welkom, maar alleen op afspraak. Beeld Jean-Pierre Jans
's Avonds zijn groepen welkom, maar alleen op afspraak.Beeld Jean-Pierre Jans

De soep van de dag kost 3,95 euro en voor een sandwich met gerookte kip, kerriemayonaise, avocado en uitgebakken spek betaal je 5,95 euro. De lunchroom van het Leger des Heils gaat de concurrentie in Noord niet te lijf met bodemprijzen.

De trigger van de horecazaak in de Rode Kruisstraat is dat de klant mogelijk meehelpt aan de herintegratie van mensen die aan de zijlijn staan. Dat geldt bijvoorbeeld voor Sheldon Hayter (44) en Jennie Millerson (42). Het stel heeft de Heer gevonden en gaat komende zomer trouwen.

Over de kostwinning in het verleden zwijgen ze liever, maar voor de toekomst wensen ze een leuke baan. Bij het Leger willen ze daar de basis voor leggen. Hayter hoopt kok te worden om maaltijden te maken voor kinderen of bejaarden, Millerson wil in de bediening blijven werken van de lunchroom van het Leger.

Bijdrage
De lunchroom van het Leger des Heils maakt deel uit van een grotere keten die zich 50/50 noemt: de lunchroom heet 50/50 Food en gebruikt producten van 50/50 Green, de tuin van het Leger des Heils met biologische producten. Ook in de tuin werken mensen tegen een minimale vergoeding en is doorstroming naar de arbeidsmarkt het doel. 50/50 Bike is de fietsenmakerstak van het Leger des Heils.

De gemeente levert een financiële bijdrage. Een ander deel komt uit de collectes van het Leger des Heils. Coby van Berkum, voorzitter van de bestuurscommissie Noord, opent de lunchroom.

Henk Dijkstra, directeur van het Leger in Amsterdam, bedankt haar uitbundig in zijn toespraak uitbundig. 'We draaiden hier al een tijdje proef, heel low-profile, maar we misten een enkele vergunning. Dat was voor de gemeente geen reden om ons het proefdraaien te verbieden. Nu hebben we alle vergunningen en kunnen we ons duidelijk profileren.'

Mentaliteit
Van Berkum: 'Je kunt regels tot in het extreme doorvoeren, maar als het kan, denken we in Noord liever in oplossingen. De mentaliteit hier is: niet lullen, maar poetsen.'

De lunchroom is elke dag open van tien uur 's ochtends tot drie uur 's middags. 's Avonds kunnen er ook groepen eten, maar dan moet worden gereserveerd. Er wordt geen alcohol geserveerd.

Tijdens het proefdraaien zijn al verschillende instanties langs geweest: GGZ/Ingeest, maar ook Altra, een instelling voor speciaal onderwijs, jeugd- en opvoedhulp. De buren van de politie kwamen ook al eens een broodje halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden