Leger des Heils druk door zorgbezuinigingen

Het Leger des Heils krijgt het door bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg steeds drukker. Het is een ontwikkeling die het duidelijkst zichtbaar is in Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

Vooral cliënten met complexe en gecombineerde problemen als verslaving, psychiatrische aandoeningen en hoge schulden, die nauwelijks zelfstandig kunnen functioneren, vallen vaker terug op hulp van het Leger des Heils, schrijft de Volkskrant op basis van het jaarverslag van het Leger des Heils.

Een 'nieuwe groep' hulpbehoevenden dreigt volgens directeur zorg en welzijn Harry Doef tussen de wal en het schip te vallen door bezuinigingen in de reguliere zorg, verschuiving van zorg in instellingen naar zorg aan huis, en een verhoogd eigen risico van de zorgverzekering.

In Amsterdam is de intensieve thuisbegeleiding de afgelopen drie jaar met ruim 40 duizend uur toegenomen, schrijft de krant. Elk jaar komen er 100 à 150 cliënten bij. In 2014 nam het aantal uren ambulante psychosociale zorg met 8 procent toe en steeg het aantal cliënten tot 1.658.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden