Legendarische songschrijver Jerry Leiber overleden

Jerry Leiber, schrijver van songs als 'Hound Dog', 'Jailhouse Rock' en 'Stand By Me', is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden. Als de helft van het legendarische componistenduo Leiber & Stoller was hij verantwoordelijk voor handenvol liedjes die veel mensen kunnen dromen.

Henrico Prins
Mike Stoller en de gisteren overleden Jerry Leiber (rechts) in 2008. Beeld reuters
Mike Stoller en de gisteren overleden Jerry Leiber (rechts) in 2008.Beeld reuters

Het was Elvis Presley die, als rasvertolker die wel uit de voeten kon met hun vroege rock-'n-rollsongs, Jerry Leiber en Mike Stoller de grootste faam bezorgde. Hun 'Hound Dog', aanvankelijk geschreven voor Big Mama Thornton, groeide in 1956 uit tot een geweldige hit nadat Presley het op tv gezongen had in The Milton Berle Show.

Leiber, geboren in Baltimore, was Stoller tegen het lijf gelopen toen die nog op highschool zat. Ze bleken geestverwanten op muziekgebied. De popmuziek moest zich nog ontwikkelen, maar Leiber en Stoller begonnen meteen samen liedjes te schrijven die zeker een decennium lang de grenzen van het oergenre zouden bepalen.

Stuck In The Middle With You
In 1950 verkochten ze hun eerste gemeenschappelijke song. Stoller hield zich vooral bezig met de muziek; Leiber was goed in teksten. 'Kansas City' was, in 1952, hun eerste hit. Twintig jaar later scoorden ze, met 'Stuck In The Middle With You' van Steeler's Wheel, hun laatste.

Dat nummer werd, voor zover dat nog nodig was, in de jaren negentig weer onder de aandacht gebracht van een nieuwe generatie muziekliefhebbers nadat Quentin Tarantino, regisseur met een goed oor voor vergeten en half-vergeten popsongs, het had opgenomen in zijn cultfilm Reservoir Dogs. Het eerbetoon leek de eeuwigheidswaarde van hun liedjes nog eens extra te onderstrepen.

American Idol
Leiber & Stoller maken deel uit van de prestigieuze Songwriters Hall of Fame én de Rock and Roll Hall of Fame. Het tv-programma American Idol wijdde eerder dit jaar nog een thema-aflevering aan hun liedjes.

Jerry Leiber overleed aan een hartstilstand in een ziekenhuis in Los Angeles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden