Legendarisch VOC-schip van New York naar Hoorn

Het schip waarmee Nederland vier eeuwen geleden New York 'ontdekte' is terug. Niet het origineel, maar een nagebouwde versie. De replica van de Halve Maen komt vandaag aan in Hoorn. In elk geval de komende vijf jaar ligt het bij het Westfries Museum. Het publiek kan vanaf 30 mei een kijkje nemen

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Het schip is in 1989 nagebouwd in opdracht van de Nederlandse Amerikaan Andrew Hendricks. Hij is oprichter van het New Netherland Museum, dat het schip heeft uitgeleend aan Hoorn. Hendricks probeert al van jongs af aan meer aandacht te verwerven voor de geschiedenis van de Nederlanders in de VS.

De Halve Maen maakt tijdens zijn verblijf in Nederland een klein uitstapje. In augustus doet het schip mee aan Sail 2015 in Amsterdam.

De Halve Maen was het schip van Henry Hudson, kapitein van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Hij vertrok in april 1609 om uit te zoeken of hij boven Rusland langs, door de poolzee, naar het oosten van Azië kon varen. IJs blokkeerde de route echter. Vervolgens voer Hudson naar het westen. In september 1609 kwam de Halve Maen aan bij Manhattan. Een paar jaar later keerden de Nederlanders terug naar het gebied. Ze stichtten Fort Nassau (later Beverwijck, nu Albany) en Nieuw Amsterdam (nu New York). Nederland ruilde de kolonie in 1674 met de Engelsen. Zij kregen Nieuw-Nederland en noemden het New York, wij kregen Suriname.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden