Lege stadsdeelpanden enorme strop

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - De stadsdelen zijn dit jaar miljoenen euro's kwijt aan leegstaande kantoren. Sinds de fusies in mei staan vooral in Zuid, Oost en West stadsdeelkantoren geheel of gedeeltelijk leeg. Het ziet er niet naar uit dat er snel een oplossing komt.

In Zuid staan drie kantoren leeg: het voormalige stadsdeelkantoor aan het Kennedy Plantsoen, een kantoor op de Koninginneweg en een huurpand in de Karel du Jardinstraat. De huur voor dat laatste pand kost alleen al een miljoen euro per jaar; het afgelopen half jaar is dat dus een half miljoen euro. Het stadsdeel zegt niet stil te zitten, maar wijt de trage verkoop en het niet vinden van een huurder aan de financiële crisis.

In West kampt het oude stadsdeelkantoor van De Baarsjes met sterke onderbezetting. Het stadsdeel betaalde afgelopen half jaar ruim 300.000 euro voor 3800 vierkante meter plus 75.000 euro servicekosten, terwijl de meeste ambtenaren verhuisd zijn naar het kantoor in Bos en Lommer. Het huurcontract loopt nog tot eind 2014.

Stadsdeel West zegt op zoek te zijn naar een nieuwe invulling van de leegstaande ruimtes, tot op heden zonder resultaat. In stadsdeel West staat bovendien de villa van het oude stadsdeelkantoor Westerpark te huur.

In stadsdeel Oost staat het voormalige stadsdeelkantoor op de Cruquiusweg nagenoeg leeg. Het bestuur verwacht begin 2011 een overeenkomst met een koper te kunnen sluiten. Kosten van de leegstand tot op heden: ruim 270.000 euro.

Pas als verkoop of verhuur in de nabije toekomst niet slaagt, gaan de stadsdelen op zoek naar alternatieven. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het verbouwen tot studentenflats of het beschikbaar stellen aan culturele instellingen. (MAAIKE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden