Legale wietkweker Rudolf Hillebrand moet toch zijn huis uit

Rudolf Hillebrand (58) mag van de rechter legaal hennep kweken voor medicinaal gebruik. Eigen Haard wil het niet hebben en dreigt hem op straat te zetten.

Laura Obdeijn
Rudolf Hillebrand vernevelt de medicinale wiet die hij zelf wil kweken, want het apothekersproduct helpt hem niet. Beeld Mats van Soolingen
Rudolf Hillebrand vernevelt de medicinale wiet die hij zelf wil kweken, want het apothekersproduct helpt hem niet.Beeld Mats van Soolingen

Een ongelukje, dikke vette pech was het toen Rudolf Hillebrand in 1992 als intensive-careverpleger in het OLVG met een besmette naald mis prikte, met hiv tot gevolg - "toen nog een doodvonnis."

Een experimenteel medicijn sloeg aan. "Het was een lot uit de loterij," vertelt hij terwijl hij nog even een sjekkie rolt. Voor het woonkamerbrede raam met uitzicht op het IJ staan zijn verdamper en verwarmingselement op een houten tafeltje. Het ruikt er naar tabaksrook en wiet.

Meerdere invallen
Wiet die hij tot voor kort zelf kweekte en die hij rookt tegen misselijkheid en braakneigingen, veroorzaakt door de hivmedicatie. Hij legt acht pillen op tafel, oranje, blauw en groen. "Op tijd innemen en ze binnenhouden is van levensbelang."

"Als je me vroeger had verteld dat ik mijn eigen wiet zou kweken, had ik je voor gek verklaard, ik was tegen drugs. Nu moet ik wel, ook al vind ik het te gek voor woorden dat je het als patiënt zelf moet kweken. Maar bij de wiet van de coffeeshop is onduidelijk wat erin zit. En wat ze bij de apotheek hebben werkt niet."

Vierentwintig wietplanten, die hij water gaf met een kleine gieter, stonden in de kamer die nu een rommelhok is. Totdat de politie na meerdere invallen in augustus alles ontruimde. Er volgde een rechtszaak vanwege illegale wietteelt, maar de rechter gaf Hillebrand vorige week gelijk: hij mag voortaan zijn eigen wiet kweken. Naar eigen zeggen is hij de tweede van Nederland.

Broeikas
De opluchting was echter van korte duur, want woningbouwvereniging Eigen Haard wil het niet hebben in haar woningen. Blijft Hillebrand zijn eigen wiet binnenshuis telen, dan moet hij vertrekken.

"We willen graag dat hij in dit huis blijft wonen, maar dan zonder thuisteelt," zegt een woordvoerder. "Een woning is niet bedoeld als broeikas. Het is onze ervaring dat er best vaak brand ontstaat door thuisteelt en daar zijn ook wel eens mensen bij omgekomen. Het is gevaarlijk voor de bewoner en voor de buren. Daarnaast zijn wij zelf ook strafbaar en kunnen we verzekeringsproblemen krijgen."

Oplossing
Hillebrand is er nog van aan het bijkomen: "Ik ben al zo lang aan het strijden. Dan heb je eindelijk een positieve uitspraak en zeggen ze dit. Ze doen net alsof ik aan grote, professionele wietteelt doe. Je krijgt meteen het stempel crimineel."

PvdA-raadslid Marjolein Moorman nam het donderdag tijdens een commissievergadering voor Hillebrand op en vroeg of er naar een oplossing kan worden gezocht. Burgemeester Eberhard van der Laan beloofde dat hij zich ervoor in zal zetten dat Hillebrand zijn wiet krijgt.

Lege boerderij
Gezocht wordt naar een oplossing waar beide partijen mee kunnen leven. Eigen Haard: "We willen een structurele oplossing met als doel dat Hillebrand genoeg wiet heeft voor zijn behandeling." Het is een stap in de goede richting.

Hillebrand hoopt dat zijn zaak ook een weg zal openen voor anderen. Deze uitspraak van de rechter geldt namelijk niet voor elke patiënt. "Ik heb zo al zestig verklaringen van mensen die dit ook willen. En het hoeft niet thuis, maar het zou mooi zijn als er een ruimte wordt gefaciliteerd waar de wietplanten kunnen staan. Een lege boerderij, zoals de Annahoeve in de Watergraafsmeer, zou een uitstekende plek zijn en het zou voor veel mensen een mooie oplossing zijn. Ik ben namelijk maar het topje van de ijsberg."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden