Legaal onderverhuren met daklozenproject Onder de pannen

Vier daklozen en één gastvrouw hebben zich aangemeld voor Onder de pannen, een project om 'nieuwe daklozen' op kamers bij eenzame Amsterdammers te huisvesten. De Regenboog, een vrijwilligersorganisatie voor hulp aan 'kwetsbare Amsterdammers', heeft ruim een jaar aan het plan gewerkt.

Daklozen nuttigen een nieuwjaarsdiner in de Waag op de Nieuwmarkt in Amsterdam, vorig jaar.Beeld anp

De steeds groter wordende groep nieuwe daklozen heeft veelal een behoorlijke opleiding genoten, maar is door faillissement, scheiding of schulden op straat beland. Bij De Regenboog kloppen jaarlijks ongeveer 150 van die mensen aan, meestal mannen van middelbare leeftijd. Deze groep daklozen past niet in bestaande centra, waar vooral mensen met verslavings- en psychiatrische problemen zitten.

De vier kandidaten zijn mannen tussen de 34 en 53. Zoals een 53-jarige elektromonteur die na een ongeluk niet meer kon werken. Hij is nu vrijwilliger bij de dierenopvang. Een andere kandidaat is een 34-jarige man die na een verbroken relatie zijn huis is kwijtgeraakt. Hij woont thans bij zijn moeder, maar die wil niet dat haar zoon te lang thuis blijft wonen.

Ongeluk
De derde is een man van 36 die na het beëindigen van zijn relatie het huis is uitgezet. Hij heeft in het verleden een ongeluk gehad en krijgt nu een WIA-uitkering. De vierde kandidaat is een man van 36 die met vrouw en kinderen in Amsterdam heeft gewoond, maar na zijn scheiding bij zijn moeder in het noorden van het land is ingetrokken. Ook zíjn moeder wil niet dat hij daar te lang blijft.

De kamerverhuurster die zich heeft aangemeld, is een 45-jarige vrouw met een groot huis. Zij heeft veel ruimte over. 'Ze wilde die eerst onderverhuren aan studenten, maar daar voelde ze zich niet helemaal senang bij. Via Onder de pannen kan ze legaal onderverhuren. En ze vindt het wel leuk iemand in huis te hebben. Het geeft haar een goed gevoel iemand in hoge nood te helpen. Ze beseft ook dat in deze tijden van crisis een leven op straat veel vaker voorkomt,' aldus een woordvoerder van De Regenboog.

Eenzaam
De corporaties en de gemeente steunen het plan. De Regenboog krijgt 45 mille subsidie van de gemeente.

Volgens de directeur van De Regenboog snijdt het mes aan twee kanten. 'Eenzame Amsterdammers zijn gebaat bij gezelschap en ondersteuning. Deze daklozen zijn gebaat bij een plek. De gastheer- of gastvrouw krijgt er bovendien een vergoeding van 150 tot 200 euro voor.'

Daklozen en gastheer- of gastvrouw voeren een kennismakingsgesprek om te kijken of ze het met elkaar kunnen vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden